Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 28.11.2010.
10:51 >> 18:21h
Srna A

"Ranjenom mi pucao u usta"

Radovan Krstić (38), jedan od preživelih u "Tuzlanskoj koloni", rekao je da ne postoji nikakva sumnja da je Izet Smajić, koji je oslobođen krivice za ratne zločine i ubistva vojnika JNA na Brčanskoj malti, osoba koja je pokušala da ga ubije dok je ranjen i bespomoćan ležao na ulici.

Hladnokrvni zločinac: Izet Smajić (prvi s desna) tokom izricanja oslobađajuće presude
 
"Može biti da sam pogrešio jedino ako Izet Smajić ima brata blizanca. To lice nikda neću moći da zaboravim... Još ne mogu da verujem da je sud oslobodio čoveka, koji mi je bez trunke savesti, ranjenom prišao na ulici, stavio cev pištolja u usta i mrtav hladan povukao obarač. To je zaista neverovatno", kaže Krstić.


Napominjući da je svog egzekutora preklinjao za milost, Krstić je za list "Pres RS" rekao da su Smajićevog metka bili pošteđeni jedino oni koju su glumili da su mrtvi ili su već stradali u prvom napadu na kolonu JNA.

"U opštem metežu, sećam se da sam sav krvav bespomoćno ležao na asfaltu kada se iznad mene pojavio policajac sa pištoljem. Sećam se da sam mu rekao: `Nemoj, molim te`, ali to ga nije sprečilo da mi puca u usta... Kada mi je pre nekoliko godina Tužilaštvo prvi put pokazalo fotografije nekolicine osumnjičenih za zločine u 'Tuzlanskoj koloni', istog momenta sam prepoznao mog nesuđenog ubicu", naglasio je Krstić.

Sud: Nije mu pucano u usta već u donji deo vilice


Tuzlanski sud, koji je sudio Smajiću za zločine počinjene u tom gradu, ocenio je da on nije počinio ratni zločin za koji ga tereti optužnica Tužilaštva Tuzlanskog kantona, te da nijednim svedokom ili materijalnim dokazom nije dokazano suprotno.

 

Kantonalni sud u Tuzli je u ponedeljak, 22. novembra, oslobodio Izeta Smajića iz Tuzle optužbi da je kao pripadnik samostalne policijske čete Mosnik, učestvujući u napadu na kolonu JNA na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. pucao u usta rezervisti JNA Radovanu Krstiću, te mu na taj način naneo teške i po život opasne povrede.

 

Sud je istakao nalaze doktora Zdenka Cilharža, u kojima se navodi da Krstiću nije pucano direktno u usta, kako se navodi u optužnici, nego u donji deo vilice.

 

S druge strane, u nalazima veštaka je zaključeno da takva povreda može nastati od metka ispaljenog iz bilo koje udaljenosti, a ne striktno od onog ispaljenog iz oružja koje se nalazi naslonjeno na vilicu.


On je ponovio da nema nikakve sumnje da je Izet Smajić isti onaj koji je u maju 1992. godine na Brčanskoj malti pokušao da ga ubije.


U napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle 15. maja 1992. godine ubijeno je najmanje 50 vojnika, dok je više stotina ranjeno i zarobljeno.


Kantonalni sud u Tuzli 22. novembra je oslobodio optužbi za ratni zločin u "Tuzlanskoj koloni" bivšeg pripadnika rezervnog sastava MUP takozvane Republike BiH Izeta Smajića.


Nekadašnji član Kriznog štaba opštine Tuzla i bivši policajac Ilija Jurišić uhapšen je 11. maja 2007. godine u Beogradu zbog optužbi za ratne zločine počinjene nad vojnicima JNA, ali je Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra ove godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na 12 godina zatvora i pustio ga da se brani sa slobode.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.11.2010. 11:10
E neka im je na dusu,neka se podave u njihovim korumpiranim sudovima!
Nedelja 28.11.2010. 15:43
Pa da sam ja na njegovom mestu ja sigurno ne bi trazio pravde na sudu , a kamoli na sudu BIH-a , to bi rijesio ko na divljem zapadu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online