Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.11.2010.
13:02
Lj. Ivanović - Vesti A

Za odbranu dinara ostalo samo 100 miliona

Devizne rezerve Srbije su posle više godina pale ispod 10 milijardi evra, centralna banka je od početka godine potrošila skoro dve i po milijarde evra na odbranu kursa, a država se približila granici kada deviznim rezervama više neće moći da brani dinar, upozoravaju stručnjaci.

Prema majskom dogovoru Vlade Srbije i MMF-a, centralna banka ima maksimalno dve i po milijarde evra za odbranu dinara, što bi značilo da nam je ostalo još oko 100 miliona. Posle toga će centralna banka morati da pusti kurs da samostalno pliva, a u sadašnjim okolnostima to može ići samo nadole.


Pad dinara nije pojava koja baš nikome ne odgovara. Naime, država namerno dopušta taj trend jer time puni budžet i stimuliše izvoz, ali je ta igra relativno opasna u okolnostima kad kurs više nije pod kontrolom, baš kao ni srpska inflacija koja je najviša u Evropi.

Brojke se menjaju na dnevnoj bazi


Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk ističe da postoji ozbiljan problem između Vlade i centralne banke.
 

Slede nova poskupljenja


Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da privreda gubi poslovnu supstancu zbog velikog pada vrednosti dinara.


- Mi smo u dilemi - ili dižemo cene, ili nam osiromašuje firma. Ono što će veliki deo proizvođača uraditi, a među njima i ja, jeste da ćemo preračunavati cene po novom kursu evra ove jeseni - kaže Knežević.

- Pre godinu dana su optuživali NBS da je potrošila milijardu i po evra za odbranu neodbranjivog kursa, a sada je optužuju što ne interveniše više iz tih istih rezervi - kaže Ćulibrk.


Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da će nagli pad dinara uticati na inflaciju, što će dodatno urušiti ionako mizeran standard građana.


- Zbog pada vrednosti dinara doći će i do rasta cena, mada ne treba očekivati dramatično divljanje jer je platežna moć građana Srbije na rekordno niskom nivou.

Stoga prodavci nisu u poziciji da dodatno povisuju cene proizvoda jer nemaju kome da ih prodaju - ističe Kovačević.


Dinar prosečno od kraja 2008. gubi jedan odsto svoje vrednosti svakog meseca, a evro sada vredi 106,9 dinara.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.11.2010. 13:52
Наши политичари не знају шта да раде са тренутном ситуацијом у Србији!!! Заузети су међусобним препуцавањем ко је крив, ко не ради и ко је највише покрао! Превише се троши њихово "драгоцено" радно време у чувању својих фотеља, којих нису достојни. Судство је у расулу, доношење закона у парламенту служи за побољшавање и чување лоповске олигархије која се нагло обогатила после убиства Зорана Ђинђића. Украден новац се пере преко куповине компанија и отварањем банака. тренутно их је преко 30. И оно мало што вреди а није у шакама олигарха се продаје за "тривијалнеу цену". На све стране распарчавање. Прстом се упире у НБС јер ништа друго и не знају,као и ови из НБС.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online