Utorak 23.11.2010.
13:02
Lj. Ivanović - Vesti

Za odbranu dinara ostalo samo 100 miliona

Prema majskom dogovoru Vlade Srbije i MMF-a, centralna banka ima maksimalno dve i po milijarde evra za odbranu dinara, što bi značilo da nam je ostalo još oko 100 miliona. Posle toga će centralna banka morati da pusti kurs da samostalno pliva, a u sadašnjim okolnostima to može ići samo nadole.


Pad dinara nije pojava koja baš nikome ne odgovara. Naime, država namerno dopušta taj trend jer time puni budžet i stimuliše izvoz, ali je ta igra relativno opasna u okolnostima kad kurs više nije pod kontrolom, baš kao ni srpska inflacija koja je najviša u Evropi.

Brojke se menjaju na dnevnoj bazi


Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk ističe da postoji ozbiljan problem između Vlade i centralne banke.
 

Slede nova poskupljenja


Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da privreda gubi poslovnu supstancu zbog velikog pada vrednosti dinara.


- Mi smo u dilemi - ili dižemo cene, ili nam osiromašuje firma. Ono što će veliki deo proizvođača uraditi, a među njima i ja, jeste da ćemo preračunavati cene po novom kursu evra ove jeseni - kaže Knežević.

- Pre godinu dana su optuživali NBS da je potrošila milijardu i po evra za odbranu neodbranjivog kursa, a sada je optužuju što ne interveniše više iz tih istih rezervi - kaže Ćulibrk.


Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da će nagli pad dinara uticati na inflaciju, što će dodatno urušiti ionako mizeran standard građana.


- Zbog pada vrednosti dinara doći će i do rasta cena, mada ne treba očekivati dramatično divljanje jer je platežna moć građana Srbije na rekordno niskom nivou.

Stoga prodavci nisu u poziciji da dodatno povisuju cene proizvoda jer nemaju kome da ih prodaju - ističe Kovačević.


Dinar prosečno od kraja 2008. gubi jedan odsto svoje vrednosti svakog meseca, a evro sada vredi 106,9 dinara.

2024 © - Vesti online