Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 19.11.2010.
23:21
Vestionline A

Dobro je da se od prodaje Telekoma vrate dugovi?

Predlog ministra ekonomije Mlađana Dinkića da se polovina deviznog priliva dobijenog prodajom "Telekoma" upotrebi za vraćanje najnepovoljnijih spoljnih dugova je vrlo razuman, oceni su danas analitičari Goran Nikolić Biljana Stepanović i Milan Ćulibrk.

Ekonomista ''Centra za novu politiku'' Goran Nikolić je rekao da je Dinkićev predlog prihvatljiv i da ga podržava ga jer će država od toga imati koristi. Nikolić je ukazao da bi bilo isplativije da taj novac bude upotrebljen za vraćanje dugova na koje plaćamo visoku kamatu od 6,3 odsto, nego da se deponuje i kupuju obveznice koje imaju nizak prinos.

Analitičari podravaju njegov potez: Mlađan Dinkić
 


"Prema dogovoru sa MMF-om, taj novac ne može da se potroši, jer je ograničen nivo javne potrošnje, pa bi te pare praktično stajale na dinarskom računu trezora, odnosno u devizama kod NBS, koja ih plasira kod najsigurnijih banaka u svetu ili najsigurnije obveznice zemalja OECD, ali to su niski prinosi, kreću se oko jedan odsto", kaže Nikolić.


On je podsetio da je i sredstvima od prodaje "Mobtela" vraćeno 330 miliona dolara Svetskoj banci, što je bilo jako dobro, jer u suštini ako vraćamo dug smanjujemo rashode na kamatu i nivo javnog duga.


"To je, u suštini, jedno razumno ponašanje koje bi ođeknulo i kod investicionih agencija, jer zemlja smajuje svoj dug u vremenu krize". istakao je Nikolić.

Ćulibrk, koji je glavni i ogovorni urednik "Ekonomist magazina" ocenio je da je Dinkićev predlog dobar i da deo sredstava od prodaje "Telekoma" treba iskoristiti, pre svega, za vraćanje duga Londonskom klubu poverilaca, koji je reprogramiran i sa protokom vremena postaje sve skuplji.


Taj dug postaje toliko skup da bi čak bilo poželjno uzeti novi kredit za njegovu otplatu jer su kamate na sadašnje kredite mnogo niže, nego što je kamata Londonskog kluba, posebno posle obavljenog reprogama, ukazao je Ćulibrk.

Petak 19.11.2010. 19:02
a i tebi treba da opremis stan a mozda kupis jos jedan ali u EU. opasan si ti covek. odavno zreo za robiju. srpska bruko. pljackasu srpskih banaka.
Petak 19.11.2010. 23:27
Mislim da svaki seljak u Srbiji zna da je bolje dug vratiti prodajom proizvoda a ne njive. ( kad kažem seljak mislim na poljoprivredni proizvođač - domaćin, srpski seljak sa sto fakulteta )
Petak 19.11.2010. 23:29
Pitam se samo koji li su to krediti bili, u cijem dzepu su oni zavrsili, a sada se prodajom Telekoma isplacuju!!! Imade li narod Srbije ikakve koristi od tih kredita? Mogli biste od tih para da financirate npr. skolstvo u Srbiji...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online