Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.11.2010.
14:03
N. S. P. - Vesti A

"Deltina" imperija pod skutima vlasti

Šta se krije iza poslovnog rasta kompanije Miroslava Miškovića? "Nijedna od tužbi dobavljača prema najvećem trgovinskom lancu u Srbiji nije sudski procesuirana, što govori o neprimerenom partijskom uticaju," kaže za "Vesti" predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać.

"Delta holding", kompanija Miroslava Miškovića, ostvarila je najveći prihod u prošloj godini u Srbiji, objavila je "Ekonomist medija grupa". Lane je ova kompanija zabeležila rast poslovnih prihoda za 8,2 odsto u odnosu na 2008. godinu, a prihodi su joj porasli sa 148,5 na 160,7 milijardi dinara.


U "Ekonomistu" su istakli da su podatke o poslovanju dobili iz Centra za bonitet i da to ne znači da je "Delta" i najbolja firma. Milan Ćulibrk iz "Ekonomist medija grupe" kaže da je jedini kriterij bio ostvareni prihod kompanije.

Zadovoljan: Mišković sa privrednicima i ministrom Milosavljevićem


- Prošle godine prvi put smo oglasili da Miroslav Mišković duguje gotovo milijardu evra. Ovo je drugačija priča, nismo ulazili u to šta ko kome duguje - kazao je Ćulibrk.


Mediji već dugo spekulišu da su "Deltina" dugovanja prema dobavljačima dostigla 800 miliona evra. To je potvrdila i dugogodišnja predsednica kompanije Milka Forcan kada je napustila firmu, ali nije navela o kojoj je sumi reč.


Stručnjaci smatraju da ukupni prihodi ne mogu da budu kriterijum na osnovu kojeg se procenjuje da je neka kompanija uspešna. Oni podsećaju da bi u obzir trebalo da se uzme i da li duguje novac i koliki su joj gubici.


U Ministarstvu trgovine "Vestima" je rečeno da ne znaju kolika su dugovanja "Maksija" ili nekog drugog trgovinskog lanca prema dobavljačima, jer to spada u domen "poslovne tajne". Takođe, nema odgovora na pitanje gde je otišlo 40 milijardi dinara subvencionisanog kredita, koji su prošle godine dobili najveći trgovinski lanci da bi ublažili nelikvidnost.


Bilo kako bilo, subvencionisani krediti nisu doprineli poboljšanju likvidnosti, tako da pojedini dobavljači čekaju i do 200 dana da bi naplatili isporučenu robu.

Jedini način


- Najavljena prodaja dela "Maksija" zapravo je nužno potrebna jer je to jedini način da se isplate dugovanja. To je cena preinvestiranja - navodi dr Stojiljković.

 

Verica Barać ističe da niko ne zna koliki je broj dobavljača u proteklom periodu stradao i morao da stavi katanac na vrata.

Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, u izjavi za "Vesti" kaže da su propast dobavljača izazvali karteli.


- Manje-više svaka institucija je pod partijskom kontrolom, a primer toga su tužbe koje su godinama podnosili dobavljači kojima najveći trgovinski lanac u Srbiji nije plaćao robu i po šest meseci. Nijedna od tih tužbi nije sudski procesuirana - kaže Barać.
 

Prema njenim rečima, monopol koji je stvoren na srpskom tržištu ugrožava na desetine hiljade ljudi, a još 2005. godine Antimonopolska komisija je prilikom preuzimanja akcija "C marketa" utvrdila da je "Maksi" na teritoriji Beograda zauzeo više od 40 odsto tržišta.

Dobavljači su u teškoj situaciji, kaže Barać, jer su prinuđeni da svoju robu daju najvećem trgovinskom lancu. U suprotnom, nemaju kome da je prodaju.

"Merkator": Poštujemo rokove


- Grupa "Merkator" najveći je trgovac prehrambenim proizvodima u regionu jugoistočne Evrope. I u otežanim uslovima za poslovanje nastoji da izmiruje svoje obaveze prema 4.000 dobavljača u skladu sa dogovorenim rokovima - izjavili su za "Vesti" u ovoj trgovačkoj kući.


Dr Zoran Stojiljković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da je Mišković nekad bio u velikoj ljubavi sa vodećim državnim funkcionerima, ali su se stvari promenile.


- Kao nekome ko je kupio pola Srbije i zapošljavao hiljade ljudi, država je pravila ustupke. Međutim, Mišković nije poštovao svoje obaveze, njegova dugovanja su ogromna, a privredu Srbije doveo je na rub propasti - kaže Sojiljković. Priča o dobavljačima i neisplaćenim potraživanjima dostigla je vrhunac, pa je država odlučila da promeni ponašanje prema Miškoviću, smatra naš sagovornik.
 

- Jasno je da je monopol prevršio svaku meru i sada je država na svojevrsnom testu. Treba srušiti monopol, omogućiti drugim trgovcima da dođu, redukovati uvoz i uvesti realniji kurs - navodi dr Zoran Stojiljković.

Prosečan period naplate u Evropi


Nemačka - 18 dana
Francuska - 24
Španija - 32
Grčka - 37
Bugarska - 44
Slovenija - 39
Hrvatska - 34
Makedonija - 76
BiH - 104
Albanija - 127
Srbija - 128


Napomena: Izvor Eurostat Evropski institut za studije u privredi, EIB

POVEZANE VESTI

Petak 05.11.2010. 14:41
ovaj covek je najmocniji trgovac u srbiji. i niko mu nista ne moze. zaduzio je sve stranke, na razne nacine. da nije tako, bio bi u zatvoru. i nece zavrsiti gde treba. i dalje ce vuci konce u politickom zivotu srbije, jer ova vlast na nasu nesrecu, trajace vise nego sto mi zelimo. bravo za njega. tuga za srbiju, a vladajucu prokletu koaliciju ce i dalje buditi severina a ne gradjani srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online