Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 28.10.2010.
10:55
Press A

Evro ide na 120!?

Ako država hitno ne napravi ozbiljne promene u ekonomskoj politici, 2011. godina biće najteža za domaću privredu i građane od početka krize. Analitičari upozoravaju da postoji velika opasnost da kurs evra već početkom sledeće godine dostigne 120 dinara, a onda više niko neće moći da zaustavi pad dinara i rast inflacije, pišu beogradski mediji.

Građani, kako piše ''Press'', zbog drastičnog rasta cena i pada vrednosti dinara žive u sve većoj bedi, a i preduzeća iz istih razloga beleže ogromne gubitke. U proseku je svako preduzeće u Srbiji prošle godine izgubilo čak oko 56,5 miliona dinara na kursnim razlikama. Ove godine, po dosadašnjem kretanju kursa, jasno je da će taj gubitka biti mnogo veći.

Dinar sve više gubi na vrednosti...

Stručnjaci smatraju da Srbija, kao zemlja sa slabom privredom, teško može da se izbori sa rastom inflacije.

- Jako teško možemo da suzbijemo inflaciju i da imamo čvrstu valutu. Evro će nastaviti da raste, jer zemlja koja ima uništenu privredu ne može da ima stabilnu valutu. U najboljem slučaju evro će početkom sledeće godine biti 120 dinara, jer bi mogao da ide i znatno preko toga - izjavio je za beogradski list ekonomista Zoran Popov.

Građanima Srbije sve gore

 

Da građani žive znatno siromašnije u poređenju sa 2009. godinom govori i statistika. Naime, prosečna plata u septembru 2009. godine bila je 31.000 dinara, što je po tadašnjem kursu bilo 340 evra. Prošlog meseca prosečna plata u Srbiji bila je 34.500 dinara. Po trenutnom kursu to je 320 evra. Ako se uzme u obzir da su cene istovremeno porasle od 30 do 70 odsto zbog kursa, jasno je da je pad standarda velik.

On uopšte ne veruje u priču Vlade Srbije da ćemo ove godine imati rast bruto društvenog proizvoda.

- Iako država tvrdi da će ove godine biti zabeležen rast BDP-a, uopšte ne verujem u to. Situacija u našoj privredi uopšte nije dobra i ključne poluge vuku monopolisti i tajkuni koji podstiču nestašice kako bi profitirali. Ako nam se ekonomska politika potpuno ne promeni, čeka nas još gora 2011! - tvrdi Popov.

Popov ističe da nam je ekonomska politika potpuno ''naopaka" i izvoz sve gori, što mora da se promeni.

- Iduće godine Vlada mora da vodi sasvim drugačiju ekonomsku politiku. Ove godine vođena je politika po diktatu MMF-a, čiji je cilj stabilizacija prilika u zemlji i ta politika je bila potpuno neuspešna. Cene nisu stabilizovane, interna stabilnost je pogoršana, prema tome, vidimo potpuni fijasko takve politike - ističe Popov.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.06.2011. 22:45
katastrofa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online