Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.10.2010.
00:11
Tanjug A

EPS kupuje "pametna brojila"

Elektroprivreda Srbije počela je pripreme za postupak javne nabavke najsavremenijih mernih uređaja u vrednosti 80 miliona evra, rekao je danas u Vrnjačkoj Banji pomoćnik direktora Direkcije EPS-a za distribuciju električne energije Radovan Stanić.

Dobićemo "pametnije" merače potrošnje struje
 


Sredstva su obezbeđena kreditima stranih banaka, međunarodni tender će biti raspisan u prvoj polovini naredne godine, a očekuje se da će biti obezbeđeno 200.000-250.000 mernih uređaja, rekao je Stanić.

U okviru istog postupka biće nabavljeno i 7.000 mernih grupa tako da će daljinskim očitavanjem biti pokriveni svi veliki kupci električne energije.


"Nabavljamo najsavremenije uređaje, tzv. `pametna brojila`, koji su preduslov da i u Srbiji počne uvođenje `Smart Gird` rešenja, odnosno `napredne mreže` koja je evropski koncept napajanja električnom energijom. Taj koncept EPS-u donosi veći prihod, a građanima mogućnost da biraju od koga će kupovati električnu energiju", rekao je Radovan Stanić.


Predstavnici EPS-a su kategorički negirali optužbe pojedinih domaćih proizvođača da je želja EPS-a i Ministarstva energetike da ih zaobiđu u ovoj velikoj javnoj nabavci raspisivanjem međunarodnog tendera.


"Naprotiv, bilo bi vrlo poželjno da imamo domaće dobavljače. Neki od njih kvalitetom sigurno mogu da ispune kriterijume, a ako bi se udružili, mogli bi i kapacitetom. Mi ne želimo da iko ima monopol, ni domaći ni strani proizvođač, i zato smo u startu doneli odluku da ćemo za svaku partiju imati po tri isporučioca kako sutra ni od koga ne bismo bili zavisni", naglasio je Stanić.


Direktor Sektora za unapređenje odnosa sa kupcima Milan Mirosavljević je istakao da nabavkom savremenih mernih sistema, koji obuhvataju niz tehničkih uređaja i infomacionih rešenja, EPS stvara preduslove za potpunu liberalizaciju tržišta električnom energijom do 2015. godine.


"Time otvaramo prostor ne samo za trgovce električnom energijom, već i za proizvođače. Jedan od ciljeva koncepta `napredne mreže` je masovno distribuirana proizvodnja, sa akcentom na obnovljivim izvorima iz kojih treba da potiče najmanje 20 odsto električne enrgije", rekao je Mirosavljević.


Novi merni uređaji će biti podeljeni na svih pet privrednih društava za distribuciju električne energije, koji bi trebalo da ih ugrade na jednom području kako bi kompletno bilo pokriveno daljinskim očitavanjem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online