Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.09.2010.
07:42
blic.rs A

Stiglo jeftino ulje - počinje nestašica šećera

Čim je na rafove trgovinskih lanaca iz robnih rezervi stiglo dovoljno ulja, počela je nestašica šećera. Kako se kampanja prerade šećerne repe zahuktava, više neće biti problema u snabdevanju ovom namirnicom, ali, izgleda, po većim cenama.

Kockica šećera u Srbiji je sve gorča
 

Pre nestašice, cena šećera u maloprodaji je bila 53 do 56 dinara, a sada u fabrikama, na veliko, košta 58 dinara.

Najavljeno poskupljenje ovog proizvoda ispraznilo je rafove, a građane nateralo da prave zalihe. Kako stoje stvari, do kraja meseca skuplje će biti meso i sredstva za ličnu higijenu, a šećer je zbog poskupljenja već “zagorčao“ cenu konditorskih proizvoda. Upućeni kažu da, iako je šećer tokom avgusta u dva navrata poskupljivao u maloprodaji, smanjenje isporuka nije ništa drugo do znak da bi uskoro moglo doći i do nove promene cena, mada kilogram kristal šećera sada košta 73 dinara.


Kompanija “Sunoko“, u okviru koje posluju šećerane u Vrbasu, Baču, Pećincima i Kovačici, planira da ove godine poveća otkup šećerne repe za 21 odsto, na 1,7 miliona tona. Dragan Popović, direktor sirovinskog sektora “Sunoka“, izjavio je da se ove godine očekuje povećanje prinosa šećerne repe sa prošlogodišnjih 47 tona po hektaru, na 54 tone.


- Nema nestašice šećera i ne treba ni da bude jer ga ima dovoljno. A kada je o ceni reč, bili smo prinuđeni na korekcije s obzirom na to da su svi inputi u proizvodnji enormno poskupeli. Recimo, lane smo gas plaćali 23, a sada 39,6 dinara, a taj nam energent sa 20 odsto učestvuje u ceni. Tako je i sa naftom, skuplja je i šećerna repa... - kaže Ljubiša Radenković, direktor šećerane u Senti.
 

U ovoj šećerani kilogramsko pakovanje šećera košta 62 dinara, a na tu cenu treba dodati porez, trgovačku maržu..., pa dok dođe do rafova u radnjama, stigne do 72,90 dinara.


Željko Kovačević, direktor u žabaljskoj šećerani, napominje da već četiri-pet godina šećeru nije menjana cena. I pre pet godina u fabrikama je koštao 51 ili 52 dinara, a naviše su išli svi inputi u proizvodnji. Sada šećer na veliko u šećerani u Žablju košta 58-59 dinara, a kilogramsko pakovanje je tri-četiri dinara skuplje.


Ako je za utehu, nakon cunamija poskupljenja u avgustu, kada gotovo da nema namirnice i neke od osnovnih potrepština domaćinstva kojima nije korigovana cena, trgovci očekuju mirniji period. Kako nam je rečeno u “Maksiju“, zasad su poskupljenja najavili pojedini konditori, ali samo za deo asortimana, i to za pet do deset odsto zbog cene šećera, a “otići će“ i neka alkoholna pića iz uvoza.


Fabrika šećera “Donji Srem“ iz Pećinaca sada ima najveći kapacitet prerade šećerne repe i spada u najsavremenije u regionu, a moći će dnevno da preradi 8.000 tona šećerne repe, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će samo ova fabrika preraditi petinu roda šećerne repe u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online