Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.09.2010.
16:26 >> 17:51h
Tanjug A

Nema špekulacija, a država interveniše!?

Republička direkcija za robne rezerve intervenisaće u narednim danima na tržištu sa 5.000 tona jestivog ulja, što će obezbediti dovoljne količine tog proizvoda u prodavnicama i cene za bar 20 do 30 dinara niže u odnosu na cenu od 145 dinara, "koja je bila u opticaju proteklih dana", izjavio je ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Ministar Milosavljević i direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Milosavljević je kazao da se očekuje da se ulje iz robnih rezervi nađe u rafovima prodavnica najkasnije u narednih pet dana.

On je naglasio da nestašice jestivog ulja u Srbiji neće biti, niti ima razloga za to i istakao da se očekuje da će ovogodišnji rod suncokreta biti od 320.000 do 330.000 tona, što je dovoljno za proizvodnju oko 130.000 tona jestivog ulja.


Domaće potrebe za tom životnom namirnicom iznose oko 100.000 tona godišnje, kazao je Milosavljević uz napomenu da će 30.000 tona preostati za izvoz, tako da nema potrebe za interventnim uvozom ulja.


On je naveo da je na upravo završenom sastanku sa predstavnicima uljarske industrije preneo odlučan stav vlade da neće biti dozvoljena nestašica poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i da će vlada učiniti sve da ih bude u dovoljnim količinama po prihvatljivim cenama.

Milosavljević je izjavio i da postoji mogućnost da se u naredna dva do tri dana pronađe rešenje kako da se tržištu ponude dovoljne količine svežeg mleka.


"Ne mogu u ovom trenutku da kažem precizno šta ćemo preduzeti, ali u naredna dva, tri dana imaćete odgovor i na to pitanje", kazao je Milosavljević, ističući da se "Vlada Srbije na čelu sa premijerom i resorna ministarstva bave i problemom mleka".


On je napomenuo da je primetno da se situacija na tržištu, kada je reč o mleku, "donekle popravila" u odnosu na stanje od pre dve do tri nedelje.


"Ima dovoljno količina dugotrajnih proizvoda na tržištu, još postoji manjak svežeg mleka u ponudi", rekao je Milosavljević i istakao da će, kao i u slučaju jestivog ulja i ostalih životnih namirnica, biti "dovoljnih koiličina mleka na čitavoj teritoriji u svim maloprodajnim objektima".

Nije bilo špekulacija na tržištu


Intenzivna kontrola tržišta koju je poslednjih dana sprovela tržišna inspekcija pokazala je da nije bilo špekulativnog ponašanja niti pojava da se roba krije ili zadržava, izjavio je Milosavljević.


Kontrolom tržišta u Srbiji utvrđeno je da su i proizvođači i potrošači robu iznosili na rafove, ali da je kupovina i tražnja bila veća zbog očekivanja viših cena i mogućih nestašica koje su bile najavljivane, rekao je on na konferenciji za novinare, napominjući da su proizvodi bili isporučivani čak i u većim količinama od uobičajenih.

 

 

Kriva je psihoza: Slobodan Milosavljević

Milosavljević je rekao da je nestašica poljoprivredno - prehrambenih proizvoda bila posledica psihoze u iščekivanju najavljenih poskupljenja, a ne skrivanja zaliha od strane proizvođača ili trgovaca.


Pomoćnica ministra trgovine za tržišnu inspekciju Lidija Stojanović iznela je podatak da su od obavljenje 933 kontrole, u 23 slučaja utvrđene nepravilnosti.


Ona je precizirala da se nepravilnosti odnose uglavnom na neisticanje cene, a da su u tim slučajevima pokrenuti prekršajni postupci ili su izrečene kazne.


Stojanović je objasnila da nije bilo skrivanja proizvoda zbog iščekivanja viših cena, a da je u jednom maloprodajnom objektu utvrđeno sklanjanje određene količine šećera, kao i da su, što se ulja tiče, sve količine sa kojima su trgovci raspolagali bile na rafovima.

 

"Cene ulja u maloprodaji u Srbiji bile su vrlo različite. Već u petak je došlo do povećanja cena u nekim objektima čak i do 154 dinara po litru", kazala je Stojanović.

 


Republička tržišna inspekcija je na terenu nekoliko dana proveravala stanje zaliha osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, i kod proizvođača i kod trgovaca.


Ministar Milosavljević ranije je u izjavi Tanjugu rekao da te kontrole imaju za cilj da se utvrdi da li ima zloupotreba na tržištu, da li neko pokušava špekulacijama da se izbori za veću cenu i da li neko ucenjuje potrošače i državu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online