Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2015.
12:29
potrosackisavetnik.com, Vestionline A

Cene iste, a proizvod sve manji

Veliki broj potrošača smatra da ih proizvođači obmanjuju tako što smanjuju količinu proizvoda u pakovanju, ali ne i cenu. Na težini su izgubili gotovo svi proizvodi. Danas ima manje supe u kesici, jogurta u čašici, pa čak i kikirikija u pakovanju, nego što je to bilo ranije. Ljubitelje slatkiša verovatno najviše boli to što su se i čokolade smanjile sa standardnih 100 na 90 ili 80 grama.

youtube.com
Deklaracija Marbovog kikirikija u kojoj je navedena nova gramaža od 195 grama

Ovo je posledica činjenice da su naši zakoni prilagođeni direktivi Evropske unije, kojom je 2009. godine ukinuta obaveza da se proizvodi prodaju u standardnim pakovanjima od, na primer, 100 grama ili 1 litar, piše Potrošački savetnik. Od 2009. proizvođači mogu potpuno slobodno da određuju koja količina proizvoda će se nalaziti u pakovanju. U samoj Direktivi je navedeno da Evropski parlament smatra da je ukidanje standardnih težina korisno jer u Direktivi piše sledeće:

“Slobodne nominalne količine povećavaju slobodu proizvođača da obezbede robu u skladu sa potrebama potrošača i povećavaju konkurenciju u pogledu količine i cene“.

Ukidanje propisa o standardnim pakovanjima omogućava da se na tržištu pojave manja pakovanja proizvoda prilagođena potrošačima za koje je standardno pakovanje preveliko. Na primer, umesto standardne supe u kesici za četiri tanjira, moguće je kupiti supu čiji je sadržaj dovoljan za tri, pa i jedan tanjir.

Međutim niko u Evropskom parlamentu nije pretpostavio koliko će nova sloboda doneti mogućnosti za manipulaciju. Teško je verovati da je Dukatovo Volim mleko od 965 mililitara plasirano na tržište zbog želje da se izađe u susret potrošačima kojima je standardno pakovanje od jednog litra preveliko. Isto tako kompanija u vlasništvu Pepsija - Marbo product - verovatno nije smanjila količinu kikirikija u kesici sa 200 na 195 grama jer puno potrošača smatra da je 200 grama previše, a 195 taman koliko treba.

Na policama naših prodavnica ima puno ovakvih primera. Tako možete da nađete i napolitanke u pakovanju od 187 grama. Mašine za pakovanje Marbo proizvoda su toliko precizne da mogu da spakuju tačno 42,5 grama kikirikija u kesicu.

youtube.com
Primer jedinične cene koja pokazuje cenu proizvoda po kilogramu

Proizvođači su raznovrsnim težinama praktično onemogućili potrošačima da brzo i lako zaključe koji je proizvod jeftiniji.Ovaj problem donekle ublažava direktiva Evropskog parlamenta koja je uvedena i u naš Zakon o trgovini, koji kaže:

"Trgovac je dužan da pored prodajne cene označi i jediničnu cenu za prethodno upakovane proizvode".

Jedinična ili referentna cena je prodajna cena obračunata po jedinici mere, na primer kilogramu, i obično je istaknuta ispod prodajne cene. Problem je u tome što je ona gotovo uvek napisana toliko sitnim slovima da je većina potrošača i ne primeti.

Ipak zahvaljujući obavezi isticanja jedinične cene potrošači imaju način da lako zaključe koji je proizvod jeftiniji, čak i kada je zbog različitih težina teško uporediti cene. Nažalost, potrošači nemaju naviku da cene porede uz pomoć jediničnih cena, pa proizvođači i dalje mogu da prikrivaju poskupljenja smanjivanjem težine proizvoda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online