Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.08.2010.
04:37
Politika A

Odmrzavanje plata i penzija (tek) u januaru

Plate i penzije biće odmrznute u januaru sledeće godine, dogovoreno je u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), pišu beogradski mediji, dodajući da je kompromis postignut kasno u petak uveče, posle dugih pregovora.

Kako navodi ''Politika'', pregovarači iz Vašingtona insistirali su da se poštuje raniji dogovor da plate i penzije budu odmrznute tek u aprilu, dok je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, zagovarao stav da je to moguće učiniti već u oktobru ove godine.


Strane su se našle na pola puta, pa je tako dogovoreno da u januaru plate i penzije porastu za polovinu stope šestomesečne inflacije. To znači da zaposleni i penzioneri mogu da očekuju tri povećanja ličnih primanja u sledećoj godini: u januaru, aprilu i oktobru, piše "Politika".

Dogovorili se kasno uveče: Sastanak predstavnika MMF-a i srpske vlade


Praktično građani Srbije mogu da očekuju povećanje primanja od četiri ili pet posto.
Tokom pregovora, kako piše "Politika", dogovoreno je i da se još u toku ove godine povećaju podsticaji za privredu i građane. Tako je od 14 milijardi dinara, koliko je traženo od MMF-a, odobreno šest milijardi. Dogovoreno je da se dodatna sredstva izdvoje i za socijalnu pomoć.


U Memorandumu o budžetu za 2011. godinu, u kome se nalaze i prognoze do 2013. godine, a koji je vlada nedavno usvojila, planiran je blagi rast prosečnih plata, broja zaposlenosti i domaće i izvozne tražnje.


Građani se nećee mnogo ovajditi od povećanja, piše "Politika", jer, prema ovom dokumentu, a u skladu s dogovorom s MMF-om, predviđen je rast od dva do najviše 4,5 procenata.


Prema planskim parametrima penzije bi od aprila 2011. godine porasle za 3,4 odsto, a od oktobra iste godine 2,5 procenata. Aprilsko povećanje u 2012. godini iznosilo bi 3,5, a oktobarsko dva odsto. Godinu dana kasnije penzije bi bile veće za tri odsto u aprilu i dodatnih dva procenata u oktobru - navodi se u Memorandumu o budžetu.

U memorandumu se vidi i namera države da se, smanjenjem ukupnih troškova namenjenih za javnu potrošnju, plate i penzije, povećaju izdaci za investicije.
Predviđa se smanjenje učešća javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu za tri odsto i dodaje da ''veliko fiskalno prilagođavanje nije moguće bez čvrste fiskalne discipline i poštovanja gornje granice rashoda predviđene ovim projekcijama".


U ovom dokumentu navodi se i nekoliko pravaca u kojima bi mogla da ide poreska reforma. U svakom slučaju, piše list, bilo koja promena poreskih stopa, morala bi da bude prihodno neutralna. To znači da bi u narednom periodu svako ukidanje novouvedenog poreza, na primer, poreza na mobilne telefone, moralo biti nadoknađeno uvođenjem novih dažbina ili povećanjem postojećih opterećenja.


Zato se kao jedna od mogućih varijanti prevenstveno navodi povećanje opšte stope poreza na dodatu vrednost od 18 odsto. Najavljuje se i mogućnost povećanja poreza na pojedine proizvode, kao što su računari i stanovi u novogradnji, koji su se dosad oporezivali po stopi od osam procenata.


Moguće je i progresivno oporezivanje zarada uz povećanje neoporezivog praga, ali i izmene u obračunu osnovice za godišnji porez na dohodak građana. Rešenje se vidi i izmeni poreza na imovinu i smanjenja nameta na dobit preduzeća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online