Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.08.2010.
06:17
Đ. Barović - Vesti A

Ćevapčići u centru Pekinga

Zvuči neverovatno, ali Kinezi u centru Pekinga odnedavno u slast ne jedu samo njihove, tradicionalne specijalitete, već i srpski pasulj, ćevapčiće i pljeskavice u lepinji.

Istovremeno, već je postala tradicija da se svakog petka naši u ovom gradu okupljaju upravo u ovoj kafani na "čašici razgovora" i "srpskoj gozbi".


- Srpski roštilj je zasluga Aleksandra Uskokovića, jednog od svega 200 Srba koji čine srpsku dijasporu u najmnogoljudnijoj zemlji na planeti.

A otkad je otvorio dva kioska s našom hranom, postalo je nepisano pravilo da se okupljamo upravo kod njega na pasulju i druženju - priča Zoran Bogdanović, uspešni biznismen i poslanik Skupštine dijaspore za Kinu i celu Aziju.
 

Zoran Bogdanović

- Sve do 80-ih godina prošlog veka, u Kini su boravile isključivo naše diplomate i službenici u preduzećima koja su tamo bila angažovana.

Situacija se drastično menja početkom devedesetih, kad odlazi prava ekonomska emigracija, pa već sada imamo desetak uspešnih privatnih firmi gde su Srbi vlasnici, a zatim i 30-ak sportista, trenera i studenata - priča Zoran Bogdanović, vlasnik najvećeg privatnog preduzeća u Kini s prostora nekadašnje Jugoslavije.


Prema njegovim rečima, srpska zajednica na području cele Azije broji oko 2.000 ljudi, a u Kini ih je oko 200.

Međutim, sve ih povezuje želja da i u tuđini se drže zajedno.


- U Šangaju već postoji Srpski klub, a u fazi smo osnivanja istog i u Pekingu.

Srpski treneri najtraženiji


Naš sagovornik ističe da su srpski fudbalski stručnjaci na dobrom glasu u ovoj mnogoljudnoj zemlji, a da su poseban trag ostavili Slobodan Santrač, Milorad Kosanović i Vladimir Petrović.


- U poslednjih desetak godina naši treneri osvajaju kinesko prvenstvo i zbog toga su jako na ceni. Nekadašnji golman Crvene zvezde Duško Tošić je nedavno napravio sportski centar sa tri terena i već je na dobrom glasu - ističe Bogdanović.

Istovremeno, u septembru će početi s radom prva srpska dopunska škola, tako da polako, ali sigurno idemo napred. Kina je zemlja s mnogo potencijala i svi ekonomski pokazatelji Ujedinjenih nacija pokazuju da je reč o zemlji koja beleži nezapamćen privredni rast. Ta činjenica otvara mnogo poslovnih mogućnosti, tako da je i sve više mladih iz svih krajeva sveta, pa i Srbije koji zarađuju predajući engleski jezik koji je pravi hit u Kini.


Naš sagovornik objašnjava da su Kinezi i dalje sentimentalno vezani za Srbe, ali da nas i dalje pamte preko Tita i ondašnje SFRJ.


- Zvuči neverovatno, ali filmovi "Valter brani Sarajevo" i "Most" su i dalje među najgledanijima. Mislim da nema Kineza koji vam u strofu neće otpevati pesmu "O bela ćao" iz filma "Most".

S druge strane, najpopularniji stranac u ovoj zemlji je i dalje Bora Milutinović zato što je jedino njemu uspelo da kvalifikuje Kinu na Svetsko prvenstvo u fudbalu. Mada je od tada prošlo osam godina, svi i dalje gledaju u njega kao u Boga - ističe Bogdanović.
 

Na molitvu u rusku ambasadu


U Kini ne postoji nijedan srpski pravoslavni hram, pa se naši vernici obično mole u ambasadi Rusije u Pekingu gde je napravljena mala kapela.


- Za sada još nema interesovanja da započnemo gradnju naše crkve, ali ko zna. Ako nas bude daleko više nego sada, verovatno ćemo i o tome razmišljati - veli poslanik Skupštine dijaspore za Aziju i Kinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online