Utorak 24.08.2010.
06:17
Đ. Barović - Vesti

Ćevapčići u centru Pekinga

Istovremeno, već je postala tradicija da se svakog petka naši u ovom gradu okupljaju upravo u ovoj kafani na "čašici razgovora" i "srpskoj gozbi".


- Srpski roštilj je zasluga Aleksandra Uskokovića, jednog od svega 200 Srba koji čine srpsku dijasporu u najmnogoljudnijoj zemlji na planeti.

A otkad je otvorio dva kioska s našom hranom, postalo je nepisano pravilo da se okupljamo upravo kod njega na pasulju i druženju - priča Zoran Bogdanović, uspešni biznismen i poslanik Skupštine dijaspore za Kinu i celu Aziju.
 

Zoran Bogdanović

- Sve do 80-ih godina prošlog veka, u Kini su boravile isključivo naše diplomate i službenici u preduzećima koja su tamo bila angažovana.

Situacija se drastično menja početkom devedesetih, kad odlazi prava ekonomska emigracija, pa već sada imamo desetak uspešnih privatnih firmi gde su Srbi vlasnici, a zatim i 30-ak sportista, trenera i studenata - priča Zoran Bogdanović, vlasnik najvećeg privatnog preduzeća u Kini s prostora nekadašnje Jugoslavije.


Prema njegovim rečima, srpska zajednica na području cele Azije broji oko 2.000 ljudi, a u Kini ih je oko 200.

Međutim, sve ih povezuje želja da i u tuđini se drže zajedno.


- U Šangaju već postoji Srpski klub, a u fazi smo osnivanja istog i u Pekingu.

Srpski treneri najtraženiji


Naš sagovornik ističe da su srpski fudbalski stručnjaci na dobrom glasu u ovoj mnogoljudnoj zemlji, a da su poseban trag ostavili Slobodan Santrač, Milorad Kosanović i Vladimir Petrović.


- U poslednjih desetak godina naši treneri osvajaju kinesko prvenstvo i zbog toga su jako na ceni. Nekadašnji golman Crvene zvezde Duško Tošić je nedavno napravio sportski centar sa tri terena i već je na dobrom glasu - ističe Bogdanović.

Istovremeno, u septembru će početi s radom prva srpska dopunska škola, tako da polako, ali sigurno idemo napred. Kina je zemlja s mnogo potencijala i svi ekonomski pokazatelji Ujedinjenih nacija pokazuju da je reč o zemlji koja beleži nezapamćen privredni rast. Ta činjenica otvara mnogo poslovnih mogućnosti, tako da je i sve više mladih iz svih krajeva sveta, pa i Srbije koji zarađuju predajući engleski jezik koji je pravi hit u Kini.


Naš sagovornik objašnjava da su Kinezi i dalje sentimentalno vezani za Srbe, ali da nas i dalje pamte preko Tita i ondašnje SFRJ.


- Zvuči neverovatno, ali filmovi "Valter brani Sarajevo" i "Most" su i dalje među najgledanijima. Mislim da nema Kineza koji vam u strofu neće otpevati pesmu "O bela ćao" iz filma "Most".

S druge strane, najpopularniji stranac u ovoj zemlji je i dalje Bora Milutinović zato što je jedino njemu uspelo da kvalifikuje Kinu na Svetsko prvenstvo u fudbalu. Mada je od tada prošlo osam godina, svi i dalje gledaju u njega kao u Boga - ističe Bogdanović.
 

Na molitvu u rusku ambasadu


U Kini ne postoji nijedan srpski pravoslavni hram, pa se naši vernici obično mole u ambasadi Rusije u Pekingu gde je napravljena mala kapela.


- Za sada još nema interesovanja da započnemo gradnju naše crkve, ali ko zna. Ako nas bude daleko više nego sada, verovatno ćemo i o tome razmišljati - veli poslanik Skupštine dijaspore za Aziju i Kinu.

2024 © - Vesti online