Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 14.08.2010.
14:31
Tanjug A

Ustavni sud ukinuo "kosovski dodatak"

Odlukom Ustavnog suda Srbije, koja je stupila na snagu objavljivanjem u "Službenom glasniku" 10. avgusta, ukinut je dodatak na platu zaposlenima na Kosovu i Metohiji koji primaju platu iz budžeta, takozvani kosovski dodatak. Ustavni sud Srbije ocenio je da odluka vlade, kojom je uveden "kosovski dodatak", nije ustavna i predstavlja pozitvnu diskriminaciju.



Zaključkom, koji je Vlada Srbije donela 17. jula 2003. godine, bilo je predviđeno da zaposleni koji žive i rade na području Kosova i Metohije, primaju zaradu uvećanu za 100 odsto.


Naknadno je tokom 2008. godine odlučeno da umesto duple zarade zaposleni na Kosovu i Metohiji, čije zarade se isplaćuju iz budžeta, primaju platu uvećanu za 50 odsto njenog iznosa.


Radi se o zaposlenima u državnim, pokrajinskim i organima lokalne samouprave, republičkim javnim preduzećima, javnim preduzećima čiji je osnivač lokalna samouprava sa područja Kosova i Metohije, i koja obavljaju delatnost na području osnivača, i zaposlenima u javnim službama sa područja Kosova.

Odluka o uvođenju dodatka doneta je 2003. godine, a 2008. godine je izmenjena tako što je umesto dotadašnjih sto odsto iznosa plate izdvajano 50 odsto.


Procenjuje se da na Kosovu ima nekoliko desetina hiljada Srba koji primaju "kosovski dodatak".

Ukidaju jednu, a treba da daju tri plate: Radmila Trajković

Direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je da će odluka Ustavnog suda Srbije o ukidanju "kosovskog dodatka" uticati da intelektualci među Srbima na Kosovu napuste taj prostor, a preostali Srbi će bez njih, prema njenim rečima, biti prepušteni asimilaciji.


Trajković je ocenila da će šteta i udar naneti odlukom o ukidanju "kosovskog dodatka" biti više psihološka, ali i finansijska ističući da bi Srbija trebalo da se ponaša kao Izrael, koji svojim državljanima u Gazi mesečno daje tri plate.


Intelektualci u centralnoj Srbiji imaju mogućnost da rade i mimo posla za koji ih plaća država dok intelektualci na Kosovu tu mogućnost nemaju, rekla je ona.


Trajković je navela da su intelektualci među Srbima na Kosovu svi oni koji održavaju sistem Republike Srbije, a među njima su lekari, profesori i službenici državnih institucija.

Gradonačelnik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković - Palma rekao je danas da država "ne sme u buduće da dozvoli, kao što se dešavalo, da neki na Kosovu primaju duple plate, neki i po 200.000 dinara mesečno, a neko ko ima sedmoročlanu porodicu da nema nikakva primanja".


"JS će vladi i parlamentu, za dva meseca podneti predlog, kako u buduće pomagati decu bez roditelja i socijalno ugroženim osobama na Kosovu i Metohiji", rekao je Marković na konferenciji za novinare posle sednice Pokrajinskog odbora JS za Kosmet koji je sastanak održao u Jagodini.


Svaki grad i opština iz unutrašnjosti Srbije, trebaju da prihvate jedan grad i opštinu na Kosovu, i da u budžetu planiraju sredstva, kako im pomoći, objasnio je on.


Jagodina će biti prava i primer ostalima, i za iduću godinu će planirati takva sredstva u budžetu grada, istakao je Marković i napomenuo da je poznato da Jagodina "najviše u Srbiji pomaže Srbe sa Kosova".


On je dodao da se ta sredstva mogu "namaknuti" i od sredstava namenjenih za plate članova opštinskih veća, uzimanjem pola plata i naknada članovima upravnih odbora javnih preduzeća i usmeriti ih, na primer, za opštinu Peć, Kosovsku Mitrovicu, Čaglavicu...


Marković je istakao da će odbori JS, u opštinama gde participiraju u vlasti, predložiti socijalni program pomoći stanovnicima sa Kosmeta, kakav ta stranka sprovodi u Jagodini. "JS će, takođe, u parlamentu, u kome ima tri poslanika, predložiti da se u republičkom budžetu za 2011. godinu, poveća pozicija socijalne pomoći stanovnicima na Kosovu", rekao je Marković.

POVEZANE VESTI

Subota 14.08.2010. 21:09
Kako u Srbiji tako i na Kosmetu... Kosmet je kolevka Srbije... Na jednom mestu se Novac ukida... Na drugom se Investira...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online