Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.05.2019.
16:29
Vestionline A

Novi krediti za mala i srednja preduzeća sa Zapadnog Balkana

Preduzetnici, mala i srednja preduzeća sa Zapadnog Balkana, u narednom periodu moći će da računaju i na nove kredite pod povolјnim uslovima za modernizaciju poslovanja po evropskim standardima zahvalјujući podršci EDIF-a, jednog od najznačajnijih programa EU za njihovo finansiranje, najavio je danas u Sarajevu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i član Upravnog odbora EDIF-a, nakon specijalnog sastanka radnih grupa ovog fonda.

PKS
 

To je, po rečima Čadeža, utoliko značajnije kada se zna da privrednici iz celog regiona jedno od tri najveća razvojna ograničenja i dalje vide upravo na polju finansiranja, i što dalji rast zapadnobalkanskih ekonomija u najvećoj meri  zavisi od toga koliko će preduzetnici, mala i srednja preduzeća moći da privuku novih, kvalitetnih investicija iz evropskih fondova i programa.

„Uprkos ekonomskom rastu i likvidnosti banaka, za svaku petu kompaniju sa Balkana pristup finansiranju je veliki problem. I zbog nepostojanja odgovarajućih, njihovim potrebama prilagođenih načina kreditiranja, i zbog visoke cene kapitala koje plaćaju. To ih čini manje konkurentnim u odnosu na firme iz zemalja okruženja koje su članice EU i čije privrede uživaju podršku iz evropskih strukturnih fondova“, objašnjava Čadež navodeći primer Bugarske koja je na taj način obezbedila čak pola milijarde evra za svoja mala i srednja preduzeća.
 
Izveštaj "SME Policy index" koji je predstavljen na današnjem skupu u Sarajevu ukazao je i na važnu ulogu privrednih komora kao jednog od najznačajnijih stubova podrške malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu kroz uključivanje MSP u procese odlučivanja, specijalizovanu podršku prema njihovim potrebama, unapređenje informisanja o mogućnostima korišćenja fondova koji su im na raspolaganju i znanja i veština preduzetnika.
 
"Naše učešće u Upravnom odboru EDIF-a, u koji je Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke primljen krajem prošle godine, omogućava nam da budemo na izvoru informacija o mogućnostima finansiranja privrede iz ovog fonda, ali i  da direktno i aktivno učestvujemo u kreiranju proizvoda  namenjenih privrednicima. Sada smo u prilici i da predlažemo  nove finansijske instrumente i vidove podrške, prema potrebama privrede, kako mladih inovativnih, brzorastućih kompanija, tako i onih tradicionalnih  koje obezbeđuju značajan broj radnih mesta“,  izjavio je Čadež.
 
Programi poput EDIF-a predstavljaju najkonkretniji oblik podrške privredi Zapadnog Balkana. Uz pomoć 275 miliona evra koje je do sada obezbedio ovaj fond iz  evropskih sredstava i izvora međunarodnih finansijskih institucija, obezbeđeno je ukupno 715 miliona evra ulaganja u zapadnobalkanska mala i srednja preduzeća. Tim novcem finansirano  je više od 2.800 preduzeća i  omogućeno otvaranje gotovo 78.000 radnih mesta.
 
Ovaj program nije samo značajan zbog opredeljenih, odobrenih i najavljenih sredstva kojima će se podržati novi projekti kompanija iz ovog regiona, već i zbog drugačijeg pristupa i koncepta obezbeđivanja sredstva za finansiranje razvoja, koji može da posluži kao model za kreiranje novih programa podrške malim i srednjim preduzećima.
 
Umesto da dodeljuje bespovratna sredstava EDIF u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, ali i privatnim investitorima, udružuje javne i privatne fondove, (obezbeđuje bankama garancije za određeni portfelj kredita ili omogućava formiranje fondova rizičnog kapitala), otvara mogućnosti da veći broj firmi dođe do kredita, spušta cenu kapitala, omekšava uslove finansiranja na tržištu, obezbeđuje kreiranje novih finansijskih proizvoda.
 
Posebna vrednost ovog programa su fondovi namenjeni mladim inovativnim firmama i brzorastućim kompanijama.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online