Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.05.2019.
11:14
Vestionline A

Panel diskusija: Nelegalan promet dijetetskih suplemenata

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ambasadom SAD u Beogradu organizuju Panel diskusiju: Nelegalan promet dijetetskih suplemenata.

PKS
 

U diskusiji učestvuju:

- Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu PKS

- Suzan Plat, trgovinski ataše Ambasade SAD u Beogradu

- Goran Stojković,  inspektor u Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja

- Nataša Lješković, dekan Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu

- Mikailo Tijanić, šef Odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine, MUP Srbije

- Milan Dobrijević, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija

Učesnici Panel diskusije biće i predstavnici Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata PKS, predstavnici organizacija za zaštitu potrošača, zadravstvenih i farmacutskih ustanova.

Ubrzanim razvojem korisnika internet platformi otvorila se široka mogućnost zloupotreba. Srbija i pored toga što ima veliki broj korisnika interneta, i dalje je na poslednjem mestu po procentu legalnog on-line prometa. Glavni razlog je dostupnost proizvoda koji se nalaze na crnom tržištu i koji se trenutno nesmetano mogu nabaviti poručivanjem preko raznih sajtova ili društvenih mreža.

Više od 60 odsto ponude na nelegalnim sajtovima koji nude znatno niže cene dijetetskih suplemenata, radi se o proizvodima koji nisu u regularnom prometu.

Uzorkom od samo 10 Facebok i 17 Instagram stranica došli smo do sledećih podataka:

- 4.420 - neregistrovanih dijetetskh suplemenata
- 7.868.237 dinara - vrednost robe bez utvrđenog lagera,
- 176.920.000 dinara - neplaćenih za registraciju proizvoda

U Republici Srbiji je na snazi Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda kojim se reguliše ova oblast. Pravilnik, između ostalog, propisuje procedure upisa svakog dijetetskog proizvoda koji se nalazi u prometu u bazu podataka  Ministarstva zdravlja.

Kupovinom dijetetskih suplemenata koji nisu upisani u bazu podataka Ministarstva zdravlja Republike Srbije, bilo u nelegalnim radnjama ili putem interneta, od neregistrovanih privrednih subjekata ili individualnih prodavaca, korisnici rizikuju da kupe nebezbedne i nekontrolisane, često i substandardne, ili dijetetske suplemente sa nedozvoljenim supstancama, čime mogu ozbiljno da ugroze svoje zdravlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online