Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.04.2019.
20:55
Vestionline, Tanjug A

Banke spremne da nađu rešenje za kredite u švajcarcima

Banke u Srbiji podržavaju inicijativu za rešavanje pitanja kredita indeksiranih švajcarskim frankom i spremne su da se uključe u nalaženje rešenja sa nadležnim državnim institucijama, saopšteno je danas sa vanredne sednice Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS).

pixabay.com
 

Podom najavljene spremnosti najviših državnih organa Srbije da se uključe u rešavanje problema otplate kredita indeksiranih "švajcarcima", iz UBS-a ističu da su banke ugovarale valutnu klauzulu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o deviznom poslovanju i podzakonskim propisima koje donosi Narodna banka Srbije.

"Ugovori koje su banke zaključivale sa svojim klijentima, otplatni planovi, svi bitni elementi ugovora, kao i izveštaji o stanju otplate kredita, uvek precizno i transparentno navode visinu obaveze klijenta u stranoj valuti na koju obaveza glasi", navodi se u saopštenju.

Time su, kako se dodaje, ispoštovani principi jednakosti uzajamnih davanja, savesnosti i poštenja, čiju primenu nalaže Zakon o obligacionim odnosima. 

Promena vrednosti kursa švajcarske valute, napominje generalni sekretar UBS Vladimir Vasić u saopštenju, pogodila je i banke jer su i one morale da se zaduže u ovoj valuti da bi mogle dalje da je plasiraju preko ovih kredita svojim klijentima, i dodaje da i u toj činjenici banke vide poštovanje prethodno navedenih principa.

Uvažavajući finansijski položaj klijenata, UBS podseća da su banke tokom 2009, 2011, 2013., kao i 2015. godine nudile klijentima konverziju ovih kredita u kredite indeksirane evrom, kao i da su, u skladu sa Odlukom NBS iz 2015. godine, nudile četiri modela propisanih tom odlukom za rešavanje problema ovih kredita. 

"Nažalost, iz različitih razloga, uključujući pre svega intenzivnu kampanju protivljenja bilo kakvom dogovoru sa bankama, ovi pokušaji nisu u dovoljnoj meri dali željeni efekat. Nadovezujući se na rešenja nuđena svih ovih godina, od početka praćenja problema zaduženih u švajcarskim francima, svesne problema sa kojima se građani suočavaju, banke iznose svoj zajednički stav da podržavaju inicijativu za rešavanje pitanja kredita indeksiranih u švajcarski franak i izražavaju spremnost da se uključe u pronalaženje optimalnog rešenja u saradnji sa nadležnim državnim institucijama", piše u saopštenju UBS-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online