Ponedeljak 01.04.2019.
20:55
Vestionline, Tanjug

Banke spremne da nađu rešenje za kredite u švajcarcima

pixabay.com
 

Podom najavljene spremnosti najviših državnih organa Srbije da se uključe u rešavanje problema otplate kredita indeksiranih "švajcarcima", iz UBS-a ističu da su banke ugovarale valutnu klauzulu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o deviznom poslovanju i podzakonskim propisima koje donosi Narodna banka Srbije.

"Ugovori koje su banke zaključivale sa svojim klijentima, otplatni planovi, svi bitni elementi ugovora, kao i izveštaji o stanju otplate kredita, uvek precizno i transparentno navode visinu obaveze klijenta u stranoj valuti na koju obaveza glasi", navodi se u saopštenju.

Time su, kako se dodaje, ispoštovani principi jednakosti uzajamnih davanja, savesnosti i poštenja, čiju primenu nalaže Zakon o obligacionim odnosima. 

Promena vrednosti kursa švajcarske valute, napominje generalni sekretar UBS Vladimir Vasić u saopštenju, pogodila je i banke jer su i one morale da se zaduže u ovoj valuti da bi mogle dalje da je plasiraju preko ovih kredita svojim klijentima, i dodaje da i u toj činjenici banke vide poštovanje prethodno navedenih principa.

Uvažavajući finansijski položaj klijenata, UBS podseća da su banke tokom 2009, 2011, 2013., kao i 2015. godine nudile klijentima konverziju ovih kredita u kredite indeksirane evrom, kao i da su, u skladu sa Odlukom NBS iz 2015. godine, nudile četiri modela propisanih tom odlukom za rešavanje problema ovih kredita. 

"Nažalost, iz različitih razloga, uključujući pre svega intenzivnu kampanju protivljenja bilo kakvom dogovoru sa bankama, ovi pokušaji nisu u dovoljnoj meri dali željeni efekat. Nadovezujući se na rešenja nuđena svih ovih godina, od početka praćenja problema zaduženih u švajcarskim francima, svesne problema sa kojima se građani suočavaju, banke iznose svoj zajednički stav da podržavaju inicijativu za rešavanje pitanja kredita indeksiranih u švajcarski franak i izražavaju spremnost da se uključe u pronalaženje optimalnog rešenja u saradnji sa nadležnim državnim institucijama", piše u saopštenju UBS-a.

2024 © - Vesti online