Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.03.2019.
15:18
Net Vision A

Savršena rasveta u kuhinji - saveti

Rasveta je za svaku prostoriju bitna stavka. Međutim, u kuhinji je ona posebno važna jer je to često višenamenska prostorija u kojoj dosta vremena provodi čitava porodica.

Promo
 

Ako živite u manjem stanu, onda kuhinja ima još veći značaj. Ona, pored prostora za pripremanje obroka, služi i kao soba za porodična okupljanja, kao trpezarija, pa čak i kancelarija. U njoj se i uči, rade domaći zadaci, igraju društvene igre.

Zbog svega toga je važno da rasveta u kuhinji može da odgovori svim vašim željama i potrebama.

Ovaj tekst će vam dati ideje i savete kako da najpraktičnije postavite rasvetu u vašoj kuhinji.

Višeslojna rasveta

Zbog svoje multifunkcionalnosti, neophodno je da kuhinja ima nekoliko slojeva rasvete, naročito ako je u pitanju veći, otvoren prostor.

Odaberite za svaku celinu rasvetu koja odgovara njenoj nameni. Stilovi se ne moraju poklapati. Dajte mašti na volju.

Za svaku kuhinju je nezaobilazno da ima dobro centralno osvetljenje. Na središnjem delu plafona možete montirati zanimljiv luster ili plafonsku svetiljku koji će svetlost ravnomerno, difuzno distribuirati po čitavoj prostoriji.

Pored glavne, važna je i dopunska rasveta. Iznad kuhinjskog stola montirajte lepu viseću lampu. Ona će vam dobro poslužiti da efikasno obavljate za stolom bilo koju aktivnost koja zahteva dobro osvetljenje.

Za radno svetlo možete odabrati jednu lampu ili ugraditi nekoliko led svetiljki u viseći deo kuhinje. Važno je da pripazite da svetlost nema prejak odsjaj sa radne površine kuhinje jer će vas ometati dok pripremate hranu.

Osvetlite radnu površinu

Rasveta na plafonu u centralnom delu kuhinje je najčešće dobro rešenje, ali ponekad može i da zasmeta dok se priprema hrana.

Svetlost pada sa plafona i vaše telo baca senku na radnu površinu.

Tako se smanjuje mogućnost da dobro vidite šta radite. To može dovesti do povreda, loma ili loše očišćene hrane.

Da biste to rešili, ugradite radno svetlo koje će osvetljavati celu radnu površinu. Idealno rešenje za to je da se ugradi led rasveta u viseće elemente vaše kuhinje.

Sa ovakvim svetlom, videćete svaku tačkicu na voću i povrću dok ga ljuštite ili svaku koščicu dok čisitite ribu. Pripremanje hrane će postati brže, bolje i efikasnije jer ćete bolje moći da vidite dok pripremate obroke.

Prilagodljivost

Osvetljenje je najbolje kontrolisati putem potenciometra (dimera).

Ovo je jednostavan i brz način za precizno podešavanje količine svetlosti. Za precizne poslove je možete pojačati do maksimuma i uživati u dobroj vidljivosti. Uveče je možete prigušiti i korisititi za pravljenje prijatnije atmosfere.

Bez mračnih ćoškova

Rasveta u kuhinji treba da stoji iznad delova prostorije gde se obavljaju najvažniji poslovi: radnog dela, sudopere, šporeta. Nije bitno gde ste tačno u kuhinji i šta tu radite, ali je radi sigurnosti i dobre preglednosti poželjno da tu nemate mračne ćoškove.

Odlično rešenje za osvetljenje čitave kuhinje su tri viseće lampe koje će ravnomerno bacati svetlost po čitavoj prostoriji. Pored dobrog osvetljenja, ovaj tip rasvete daje šarmantan i moderan izgled vašem enterijeru.

Uklapanje u enterijer

Zgodno bi bilo da se rasveta u kuhinji razmatra od samog početka osmišljavanja dizajna prostorije. Treba da se uklopi sa materijalima i izgledom kuhinjskih elemenata, kuhinjskim pultom i zidovima.

Ako imate jako osvetljenje na plafonu, predlog je da ne ugrađujete kuhinjski pult sa veoma sjajnom završnom obradom. Problem je u tome što ona pravi prejak odsjaj koji može da vam bude neprijatan za oči.

Nezaboravan izgled

Kuhinja je srce svakog doma. Mesto iz kojeg se širi toplina, miris finih jela i toplih kolača. Prostorija koja predstavlja dom.

Pored topline i funkcionalnosti, bitno je i da kuhinja lepo izgleda. Interesantno je kada se u nju postavi upadljiv, unikatan luster koji će zaseniti sve koji uđu u nju.

Interesantno je i kada se led trakom akcentuje ormarić u kojem čuvate porcelan koji ste nasledili od bake ili druge umetničke predmete. Još jedna sugestija: ugradite profil sa LED trakom u prepust radne ploče sa donje strane – pored korona efekta, dobićete odlično osvetljen sadržaj fijoka i donjih elemenata.

Prirodno svetlo

Jeste da je rasveta bitna, ali nikada ne potcenjujte ulogu prirodnog svetla u prostoriji.

Kada projektujete kuhinju, obratite pažnju na to da u nju kroz prozore prodire dovoljno spoljašnje svetlosti. Šteta je da ne iskoristite ono što nam priroda svakodnevno pruža. Za sve informacije kompanija STRUJA DOO.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online