Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.03.2019.
15:30
Vestionline A

Modelom nemačkog poslovanja do radnog iskustva

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) dr Ronald Zeliger i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović potpisali su danas Sporazum o saradnji u cilju stručnog usavršavanja studenata, njihovog boljeg povezivanja sa tržištem rada i predstavljanja rada kompanija-članica Komore.

AHK
 

Inicijativa „Modelom nemačkog poslovanja do radnog iskustva“ Nemačko-srpske privredne komore i Univerziteta u Beogradu namenjena je studentima završnih godina osnovnih i master studija Univerziteta u Beogradu koji žele da steknu prva radna iskustva i na taj način poboljšaju svoje šanse na tržištu rada.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger na redovnom susretu AHK HR radne grupe, kome je prisustvovalo oko 50 HR menadžera u najvećim nemačkim kompanijama, govorio je o mogućnostima unapređenja programa stručnih praksi u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

AHK
 

Tom prilikom saopštio je da će Komora i Univerzitet u Beogradu tokom ove godine omogućiti online platformu na kojoj će članovi AHK Srbije, ali i druge kompanije sa nemačkim kapitalom koje nisu članovi, redovno objavljivati otvorene pozicije za praksu u njihovim preduzećima.

- Stručna praksa bi trebalo da bude sastavni deo nastavnog procesa na osnovnim i master studijama svih fakulteta u cilju povezivanja teorijskog i praktičnog znanja. Nije retkost da kandidati sa radnim iskustvom u traženoj oblasti dobijaju posao pre onih koji su možda i kvalifikovaniji za posao - ali samo na papiru - istakao je predsednik AHK-a i naglasio da neretko poslodavac, čak i ako u tom trenutku nije planirao da zapošljava nove radnike, zaposli kandidata koji se tokom prakse pokazao kao kvalitetan i vredan.

AHK
 

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je da je potpisivanje Sporazuma o saradnji veoma značajno za Univerzitet i da će posredstvom svojih komunikacijskih kanala informisati studente o portalu Nemačko-srpske privredne komore i mogućnostima praktikantskog staža.

- Univerzitet u Beogradu želi da omogući svojim studentima da steknu profesionalno iskustvo u uspešnim firmama u Srbiji koje posluju po vodećim međunarodnim standardima. Smatramo da je to izuzetno korisno za sve strane, i za studente i za kompanije, al i za visokoškolske ustanove koje treba da teže podizanju nivoa javno-privatnog partnerstva - zaključila je rektorka.

AHK
 

Primer saradnje fakulteta i kompanija Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu ima dugu saradnju sa kompanijom Hemofarm u domenu stvaranja visokokvalifikovanih kadrova.

Zahvaljujući zalaganju bivših studenata koji sada rade u Hemofarmu, dopunjeni su nastavni programi 10 predmeta na smeru farmaceutskog inženjerstva, a učinjeni su i značajni pomaci u domenu praktičnog rada studenata kao, na primer, kroz podršku opremanju farmaceutske čiste sobe.

Ova kompanija ima dobru saradnju i sa drugim stručnim fakultetima u zemlji. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online