Četvrtak 21.03.2019.
15:30
Vestionline

Modelom nemačkog poslovanja do radnog iskustva

AHK
 

Inicijativa „Modelom nemačkog poslovanja do radnog iskustva“ Nemačko-srpske privredne komore i Univerziteta u Beogradu namenjena je studentima završnih godina osnovnih i master studija Univerziteta u Beogradu koji žele da steknu prva radna iskustva i na taj način poboljšaju svoje šanse na tržištu rada.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger na redovnom susretu AHK HR radne grupe, kome je prisustvovalo oko 50 HR menadžera u najvećim nemačkim kompanijama, govorio je o mogućnostima unapređenja programa stručnih praksi u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

AHK
 

Tom prilikom saopštio je da će Komora i Univerzitet u Beogradu tokom ove godine omogućiti online platformu na kojoj će članovi AHK Srbije, ali i druge kompanije sa nemačkim kapitalom koje nisu članovi, redovno objavljivati otvorene pozicije za praksu u njihovim preduzećima.

- Stručna praksa bi trebalo da bude sastavni deo nastavnog procesa na osnovnim i master studijama svih fakulteta u cilju povezivanja teorijskog i praktičnog znanja. Nije retkost da kandidati sa radnim iskustvom u traženoj oblasti dobijaju posao pre onih koji su možda i kvalifikovaniji za posao - ali samo na papiru - istakao je predsednik AHK-a i naglasio da neretko poslodavac, čak i ako u tom trenutku nije planirao da zapošljava nove radnike, zaposli kandidata koji se tokom prakse pokazao kao kvalitetan i vredan.

AHK
 

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je da je potpisivanje Sporazuma o saradnji veoma značajno za Univerzitet i da će posredstvom svojih komunikacijskih kanala informisati studente o portalu Nemačko-srpske privredne komore i mogućnostima praktikantskog staža.

- Univerzitet u Beogradu želi da omogući svojim studentima da steknu profesionalno iskustvo u uspešnim firmama u Srbiji koje posluju po vodećim međunarodnim standardima. Smatramo da je to izuzetno korisno za sve strane, i za studente i za kompanije, al i za visokoškolske ustanove koje treba da teže podizanju nivoa javno-privatnog partnerstva - zaključila je rektorka.

AHK
 

Primer saradnje fakulteta i kompanija Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu ima dugu saradnju sa kompanijom Hemofarm u domenu stvaranja visokokvalifikovanih kadrova.

Zahvaljujući zalaganju bivših studenata koji sada rade u Hemofarmu, dopunjeni su nastavni programi 10 predmeta na smeru farmaceutskog inženjerstva, a učinjeni su i značajni pomaci u domenu praktičnog rada studenata kao, na primer, kroz podršku opremanju farmaceutske čiste sobe.

Ova kompanija ima dobru saradnju i sa drugim stručnim fakultetima u zemlji. 

2024 © - Vesti online