Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.11.2018.
14:54
Vestionline A

PKS: Srbija na putu inovacionog rasta

"Srbija je odabrala put inovacionog rasta i jasno stavila do znanja da svoju industriju i ekonomiju želi da digitalno transformiše, a za izgradnju inovacionog ekosistema i podršku kompanijama ove godine obezbeđen je pet puta veći budžet, a u idućoj godini planiramo da još više uvećamo sredstva za inovacioni razvoj", rekao je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na 4. Međunarodnom forumu o saradnji koji se održava na Zlatiboru.

PKS
 

On je rekao da se u naučno-tehnološke parkove ulaže više od 70.000 evra, da je predviđeno pokretanje novih regionalnih inovacionih startap centara , da će biti nastavljen program podrške ženskom inovacionom preduzetništvu, a kao novi program uvedena podrška u inovacionom razvoju lokalnih samouprava kroz "smart city" i "safe city".

- Želimo da u Srbiji primenimo novu industrijsku politiku Evrope koja ima četiri stuba:  tehnologije, finansije, tržište i ljudske resurse. Inženjeri predstavljaju resurs na kojem Srbija planira svoj budući industrijski razvoj i novu generaciju fabrika - fabrike budućnosti u kojima će zajedno raditi pametni roboti i inteligentne mašine - naveo je Popović.

On je dodao da se u trenutno radi na programu formiranja mreže centara tehnološke kompetitivnosti naučno-tehnološke izvrsnosti za domen proizvodnih tehnologija, u procesu je pilot projekat formiranja centra tehnološke kompetitivnosti za  kibernetsko-fizičke proizvodne sisteme i formiranje ministarskog saveta za digitalnu inovaciju, a u planu je izgradnja inovacionog centra za robotiku.

Danilo Golubović, savetnik ministra za EU integracije Vlade Srbije naveo je da je pre dva dana predsednica Generalnog direktorata za regionalne politike predložila osnivanje fonda za sufinansiranje lokalne samouprave za projekte, jer često žele da učestvuju u projektima koji su odlični, ali nemaju finansijska sredstva da ih realizuju.

PKS
 

Golubović očekuje da će Ministarstvo finansija i Razvojna agencija Srbije podržati ovu ideju koja bi značajno doprinela iskorišćenju sredstava. Golubović je podsetio da je Srbiji od nedavno na raspolaganju peta komponenta pomoći za ruralni razvoj, takozvani IPARD II i da je Srbiji na raspolaganju  do 2020. godine 175 miliona evra potencijalnih bespovratnih sredstava.

Međunarodni forum o saradnji koji organizuju Razvojna agencija Srbije i Razvojna agencija za mala i srednja preduzeća Republike Srpske poprimio je ove godine međunarodni karakter.

- Međunarodna saradnja je jedan od osnovnih stubova rada naše agencije. Na procesima industrije 4.0, digitalizacije i razvoja ljudskih resursa biće bazirane aktivnosti Vlade Srbije i RAS-a kao osnovnog partnera da se implementiraju svi projekti lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja na centralnom nivou. Primat agencije je rad sa domaćim i stranim investitorima, kao i sa malim i srednjim preduzećima da se uključuju u lance dobavljača - rekao je v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić.

Bojan Ćudić, koordinator Konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske podsetio je da je se na prethodna tri foruma okupilo više od 600 kompanija iz zemalja regiona, a da je su ove godine imamo predstavnike oko 300 preduzeća iz 11 zemalja.

- Konzorcijum Republike Srpske koji je član Evropske mreže preduzetništva do sada je podržao više od 2000 preduzeća, najviše kroz internacionalizaciju poslovanja i unapređenje inovativnih kapaciteta i pristup finansijama, a u narednom periodu radićemo na komercijalizaciji intelektualne svojine i digitalizaciji poslovanja - objasnio je on.

PKS
 

Stefen Hudolin, rukovodilac operacija delegacije EU u Republici Srbiji naveo je da sektor MSP u Srbiji još uvek ima dosta problema, ali da Evropska unija kroz različite projekte pomaže tom sektoru.

- Imamo jedan  paket koji bi omogućio lakši pristup za privrednike, ali i investitore kojima je najvažnija pouzdana situacija. To je značajno za EU, ali i za Srbiju, jer 2/3 proizvoda  odavde ide na evropsko tržište - naveo je Hudolin.

Mihailo Vesović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije naveo je da je najvažnije funkcionisanje regionalnog tržišta  i sloboda protoka kapitala i robe.

- Bitno je da naše ekonomije prihvate one mehanizme koji su pokrenuti da bi na tržištu Evrope opstale kao konkurentne. Proces digitalizacije je jako bitan, kako bi kompanije i ceo region napredovali tehnološki, jer to traže kompanije koje ovde dolaze - zaključio je Vesović.

U okviru 4. Međunarodnog foruma održani su i paneli o finansiranju malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana - WB EDIF projekat, Lokalni i regionalni razvoj i EU integracije, Javno privatno partnerstvo, kao i bilateralni susreti privrednika u okviru Evropske mreže preduzetništva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online