Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.01.2019.
12:40
Z. M. - Vesti A

Potpisan Memorandum o projektu za dualno obrazovanje na Balkanu i digitalizaciju privrede

U Privrednoj komori Austrije u Beču juče je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, u ime Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF), sa austrijskom ministarkom inostranih poslova Karin Knajsl i predsednikom Privredne komore Austrije Haraldom Marerom, potpisao Memorandum o razumevanju povodom projekta čiji je cilj uvođenje dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i digitalizacija privreda regiona.

Z. Mirković
Karin Knajsl i Marko Čadež potpisuju Memorandum

Višegodišnji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i ekspertsku pomoć Privredne komore Austrije, počinje do sredine godine i, kako se planira, trajaće do 2024, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.

Čadež je istakao da ovaj memorandum od drugih razlikuje što on govori detaljno o višegodišnjoj podršci ekonomijama Zapadnog Balkana.

- Pre svega o podršci dualnog obrazovanja po principima kako Srbija i Austrija zajedno, Komora, vlada i Ministarstvo prosvete sprovode u Srbiji. Želimo da taj model proširimo na ceo region. Za zajedničko ekonomsko tržište neophodno je da imamo obučenu radnu snagu - objasnio je on.

Čadež je kazao da Memorandum sadrži konkretne mere koje će se zajedno sprovoditi, između ostalog i donošenje zakonskih okvira u zemljama u kojima ne postoje zakoni iz oblasti dualnog obrazovanja, ali i animiranje firmi, analiza koji su profili potrebni.

- Jako bitno u projektu jesu novi profili. Danas živimo u svetu u kojem ne znamo koji će nam profili biti potrebni za pet godina. Austrija je u tome napravila jedna veliki pomak. U Srbiji smo već preuzeli njihov profil "e-trgovac". U trgovačkim školama od septembra krećemo da uvodimo taj profil koji će obučavati ljude koji treba da upravljaju platformama za elektronsku trgovinu. To je danas za preduzeća bitno - ukazao je on.

Z. Mirković
Predsednik PKS Marko Čadež u razgovoru sa šeficom austrijske diplomatije Karin Knajsl

Čadež je naglasio da je drugi aspekt Memoranduma digitalizacija, podsećajući da je po uzoru na Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Austrije Komora u Srbiji napravila takav centar, gde sertifikuje savetnike za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća.

- Taj sertifikovani saveznik ulazi u preduzeće, analizira kompletno stanje i onda se radi na implementaciji digitalnih rešenja. To je veoma važna stvar na putu uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora - dodao je on.

Čadež je rekao da je Jugoistočna Evropa, privredno gledano, već deo EU.

- Ako nepripremljeni uđemo u EU to bi nanelo najveću štetu našoj privredi. Mi želimo da to izbegnemo, jer smo videli kako se to odvijalo tokom ranijih krugova proširenja. Zato smo rekli da želimo da se ujedinimo, da stvorimo regionalno tržište, zajednički ekonomski prostor sa 18 miliona ljudi, gde bi sve sinhronizovali - rekao je on ukazujući da je KIF upravo s tim ciljevima osnovan u Beču.

Šefica austrijske diplomatije Knajsl istakla je da je Jugoistočna Evropa deo Evrope, kao i da ne bi bilo "ovakve Evrope da nije postojala razmena ideja i privrede i sa ovim regionom". Ona je, na konferenciji za štampu, povodom potpisivanja Memoranduma, rekla da ne voli da koristi veštački pojam Zapadni Balkan, već da radije govori o Jugoistočnoj Evropi jer se time semantički jasno stavlja do znanja da je taj prostor deo Evrope.

Z. Mirković
 

- Jugoistočna Evropa daje jasno do znanja da su gradovi kao Beograd, Sarajevo ili Skoplje deo našeg kontinenta i ekonomije - naglasila je Knajsl.

Ona je istakla da je Austrija, tokom predsedavanja EU, posebnu pažnju posvetila približavanju regiona EU, i da je sa Srbijom i Crnom Gorom imala uspeha da se otvore dalja poglavlja u pristupnim pregovorima. Knajsl je naglasila da partnerima u EU, posebno u zapadnoj Evropi podvlači da se ne sme dozvoliti nastajanje vakuuma u jugoistočnoj Evropi.

Podsetila je da druge sile imaju snažne ambicije prema tom regionu, kao što je, na primer, Kina. Prema njenim rečima EU i Austriji je u interesu da poveća saradnju sa Jugoistočnom Evropom.

- Kada pomislim na pisce kao što su Ivo Andrić i Miloš Crnjanski, to su evropski pisci koji su doprineli evropskoj književnosti - naglasila je ona.

Knajsl je istakla da je KIF važan za unapređenje saradnje u regionu, i da je zbog toga Memorandum veoma bitan, jer su dualno obrazovanje i digitalizacija veoma bitne oblasti za privredu.

- Dualno obrazovanje omogućava obuku stručne radne snage, a u zemljama regiona upravo imamo nedostatak te radne snage zbog iseljavanja - kazala je ona.

Nova spoljnotrgovinska strategija Austrije, koja je nedavno usvojena, prema njenim rečima upravo veliku pažnju posvećuje dualnom obrazovanju. Predsednik Privredne komore Austrije Marer naglasio je da je Zapadni Balkan veoma važan za Austriju, koja na tom prostoru ima značajne investicije.

Z. Mirković
 

On je rekao da je Austrija ponosna što je region izabrao upravo austrijska rešenja za preuzimanje, dodajući da nema ništa protiv toga jer misli da je austrijski sistem dobar. Istakao je da je strateški cilj Memoranduma dalje podsticanje investicija, dalja digitalizacija privrede, kao i borba protiv nedostatka stručne radne snage.

- Bez obrazovanja nema razvoja, i to ima negativni efekat po konkurentnost, ali i demokratsku raspravu, kao i razvoj blagostanja - ukazao je Marer.

On je najavio da Austrija želi da inicira u EU projekat "EU-Zapadni Balkan biznis samita", za koji kaže da bi bilo dobro da se održi pre izbora za Evropski parlament.

- Taj samit bio bi dalji signal da želimo da trgujemo sa našim neposrednim susedstvom, a ta saradnja je aktivni garant stabilnosti, mira i blagostanja - rekao je Marer.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovaće predsednici svih šest komora članica Komorskog investicionog foruma, koji su nakon svečanosti razgovarali sa čelnim ljudima austrijskih kompanija koje su već prisutne ili su zainteresovane za poslovanje i investiranje u regionu Zapadnog Balkana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online