Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.11.2018.
17:53
Vestionline A

Za reforme važna spremnost privrednika da budu partneri u tom procesu

Predvidivo poslovno okruženje, pojednostavljenje propisa i optimizacija administrativnih postupaka, na listi su prioriteta Vlade Srbije, Republičkog sekretarijata za javne politike, privrednih komora, Razvojne agencije Srbije i drugih asocijacija podrške privredi, istaknuto je na 4. Međunarodnom forumu na Zlatiboru.

PKS
 

Prvi rezultati reformskog projekta "E-papir" na kom javna uprava već dve godine predano radi uz koordinaciju republičkog sekretarijata za javne politike su već tu: ušteda od 3,5 milijarde dinara na godišnjem nivou za privrednike očekuje se od 1. januara 2019. godine ukidanjem obrazaca M4 i MUN u oblasti radnog zakonodavstva, jer će podatke dostavljati država, a ne privrednici, naglasila je Bojana Tošić, direktorka Sekretarijata za javne politike na panelu "Poboljsanje poslovnog okruženja u Srbiji".

Privredna komora Srbije podržava projekte pojednostavljenja procedura za poslovanje jer je veoma važno da privreda bude upoznata sa svim aktivnostima državne uprave i uključena u proces iznošenja stavova o administrativnim postupcima, predlozima za pojednostavljenje komplikovanih procedura, rekao je Mihailo Vesović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije. Po njegovim recima, administracija mora da bude u službi privrede kako bi postala konkurentnija, a ambijent za poslovanje privukao vise stranih investitora.
 
Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović istakla je da je unapređenje poslovnog okruženja važan prioritet Ministarstva privrede i zbog toga je ministarstvo aktivno uključeno u projekat "E-papir" Vlade Srbije koji treba osetno da olakša administrativni aspekt poslovanja privredi. U pitanju je sistemski projekat koji cilja na administrativne postupke u kojima privrednici komuniciraju sa javnim sektorom, kad god su im potrebne dozvole, licence, saglasnosti, uverenja, ili imaju zakonsku obavezu da prijave porez, radnike, plate carinu i slično.

Stoga je, prema njenim rečima, važna tehnička podrška institucija sa međunarodnim iskustvom u ovoj oblasti, kao što je Međunarodna finansijska korporacija IFC.
 
Smanjenje administrativnih opterećenja nalazi se u fazi analize i preporuka za pojednostavljenje, i u narednoj godini očekuje se dalje smanjenje dokumentacije, skraćenje rokova za izdavanje dozvola, rešenja i saglasnosti, ukazao je Evgenij Osmocesku, menadžer IFC projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.
 
Na panelu, održanom u okviru dvodnevnog međunarodnog foruma o saradnji na Zlatiboru koji je okupio oko 200 predstavnika poslovne zajednice iz zemalja Evropske unije, državnih institucija, privrednih komora i asocijacija podrške privredi, istaknuto je da uspeh reformi zavisi i od privrednika i njihove spremnosti da budu ravnopravni partner javnoj upravi u ovom projektu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online