Četvrtak 15.11.2018.
17:53
Vestionline

Za reforme važna spremnost privrednika da budu partneri u tom procesu

PKS
 

Prvi rezultati reformskog projekta "E-papir" na kom javna uprava već dve godine predano radi uz koordinaciju republičkog sekretarijata za javne politike su već tu: ušteda od 3,5 milijarde dinara na godišnjem nivou za privrednike očekuje se od 1. januara 2019. godine ukidanjem obrazaca M4 i MUN u oblasti radnog zakonodavstva, jer će podatke dostavljati država, a ne privrednici, naglasila je Bojana Tošić, direktorka Sekretarijata za javne politike na panelu "Poboljsanje poslovnog okruženja u Srbiji".

Privredna komora Srbije podržava projekte pojednostavljenja procedura za poslovanje jer je veoma važno da privreda bude upoznata sa svim aktivnostima državne uprave i uključena u proces iznošenja stavova o administrativnim postupcima, predlozima za pojednostavljenje komplikovanih procedura, rekao je Mihailo Vesović, savetnik predsednika Privredne komore Srbije. Po njegovim recima, administracija mora da bude u službi privrede kako bi postala konkurentnija, a ambijent za poslovanje privukao vise stranih investitora.
 
Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović istakla je da je unapređenje poslovnog okruženja važan prioritet Ministarstva privrede i zbog toga je ministarstvo aktivno uključeno u projekat "E-papir" Vlade Srbije koji treba osetno da olakša administrativni aspekt poslovanja privredi. U pitanju je sistemski projekat koji cilja na administrativne postupke u kojima privrednici komuniciraju sa javnim sektorom, kad god su im potrebne dozvole, licence, saglasnosti, uverenja, ili imaju zakonsku obavezu da prijave porez, radnike, plate carinu i slično.

Stoga je, prema njenim rečima, važna tehnička podrška institucija sa međunarodnim iskustvom u ovoj oblasti, kao što je Međunarodna finansijska korporacija IFC.
 
Smanjenje administrativnih opterećenja nalazi se u fazi analize i preporuka za pojednostavljenje, i u narednoj godini očekuje se dalje smanjenje dokumentacije, skraćenje rokova za izdavanje dozvola, rešenja i saglasnosti, ukazao je Evgenij Osmocesku, menadžer IFC projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.
 
Na panelu, održanom u okviru dvodnevnog međunarodnog foruma o saradnji na Zlatiboru koji je okupio oko 200 predstavnika poslovne zajednice iz zemalja Evropske unije, državnih institucija, privrednih komora i asocijacija podrške privredi, istaknuto je da uspeh reformi zavisi i od privrednika i njihove spremnosti da budu ravnopravni partner javnoj upravi u ovom projektu.

2024 © - Vesti online