Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.09.2018.
08:33
Vestionline, Tanjug A

"Ulaganje u RTB Bor indirektno ide u budžet"

Premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je danas navode da je tender za prodaju RTB Bor bio fingiran, kao i tvrdnje da se u budžet Srbije ništa od investicija kineske kompanije "Ziđin majning" neće sliti.

Tanjug
Ana Brnabić

Objašnjavajući za Al-Džazira Balkans kakav je ugovor o prodaji RTB Bor, na šta se Vlada obavezala a kolike će biti investicije kineskog partnera, Brnabić je rekla da strateški partner vlade garantuje radna mesta svim ljudima koji trenutno rade u RTB Bor.

- To je oko 5.000 ljudi, 1.150 u Majdanpeku, ostalo u Boru i okolini. Što je ogromno, ne samo za Majdanpek i Bor nego za celu istočnu Srbiju. Samo to bi bio veliki uspeh da znamo da će neko investirati, pa makar i tih 350 miliona za koje smo rekli da je minimum. To bi bio veliki uspeh - rekla je Brnabić.

Ali, kako je rekla, "mi imamo 200 miliona dolara garantovano plaćenih svih dugova iz UPPR-a, od čega jedan deo ide u budžet Republike Srbije, indirektno preko EPS-a i drugih javnih preduzeća kojima RTB Bor duguje i imamo ulaganja od milijardu 260 miliona dolara u narednih šest godina, od čega 780 miliona dolara u prve tri godine".

- I neko kaže ništa ne ide u budžet. Kako ne ide? Meni to potpuno neverovatno. Ne ide direktno, ide kroz ulaganje. To ulaganje u RTB Bor će na razne načine kroz poreze, poreze na dohodak, dividende, ulaziti u budžet i sve to za 63 odsto RTB Bor, ostalo ostaje vladi Republike Srbije - napomenula je Brnabić.

Povodom kritika da je tender za prodaju RTB Bor bio fingiran, premijerka kaže da je to za nju neverovatno.

- To je za mene jedna od najneverovatnijih kritika. Tender koji je bio međunarodni tender, koji je objavljen i u Fajnenšnal tajmsu... I neko kaže da je fingiran? - začuđena je premijerka koja napominje da je svako mogao da ponudi bolje uslove od kineske kompanije.

Brnabić je rekla i da su revidirane procene za privredni rast Srbije koji, kako je navela, u prvom kvartalu iznosi 4,9 odsto, a u drugom 4,8 odsto.

- Sad smo dobili i za jul, koji je otrpilike 4,3 odsto - navela je premijerka.

Na pitanje da li će do kraja godine biti otvoren put do makedonske granice, kroz Grdeličku klisuru, Brnabić kaže da nije sigurna i da to zavisi od sanacija.

- Otvorićemo ga kad bude gotov i bezbedan - rekla je ona.

Kako je navela, oni koji kritikuju što je potporni zid kroz Grdelišku klisuru na Koridoru 10 pao su "oni koji nisu ni pokušali da ga urade".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online