Četvrtak 06.09.2018.
08:33
Vestionline, Tanjug

"Ulaganje u RTB Bor indirektno ide u budžet"

Tanjug
Ana Brnabić

Objašnjavajući za Al-Džazira Balkans kakav je ugovor o prodaji RTB Bor, na šta se Vlada obavezala a kolike će biti investicije kineskog partnera, Brnabić je rekla da strateški partner vlade garantuje radna mesta svim ljudima koji trenutno rade u RTB Bor.

- To je oko 5.000 ljudi, 1.150 u Majdanpeku, ostalo u Boru i okolini. Što je ogromno, ne samo za Majdanpek i Bor nego za celu istočnu Srbiju. Samo to bi bio veliki uspeh da znamo da će neko investirati, pa makar i tih 350 miliona za koje smo rekli da je minimum. To bi bio veliki uspeh - rekla je Brnabić.

Ali, kako je rekla, "mi imamo 200 miliona dolara garantovano plaćenih svih dugova iz UPPR-a, od čega jedan deo ide u budžet Republike Srbije, indirektno preko EPS-a i drugih javnih preduzeća kojima RTB Bor duguje i imamo ulaganja od milijardu 260 miliona dolara u narednih šest godina, od čega 780 miliona dolara u prve tri godine".

- I neko kaže ništa ne ide u budžet. Kako ne ide? Meni to potpuno neverovatno. Ne ide direktno, ide kroz ulaganje. To ulaganje u RTB Bor će na razne načine kroz poreze, poreze na dohodak, dividende, ulaziti u budžet i sve to za 63 odsto RTB Bor, ostalo ostaje vladi Republike Srbije - napomenula je Brnabić.

Povodom kritika da je tender za prodaju RTB Bor bio fingiran, premijerka kaže da je to za nju neverovatno.

- To je za mene jedna od najneverovatnijih kritika. Tender koji je bio međunarodni tender, koji je objavljen i u Fajnenšnal tajmsu... I neko kaže da je fingiran? - začuđena je premijerka koja napominje da je svako mogao da ponudi bolje uslove od kineske kompanije.

Brnabić je rekla i da su revidirane procene za privredni rast Srbije koji, kako je navela, u prvom kvartalu iznosi 4,9 odsto, a u drugom 4,8 odsto.

- Sad smo dobili i za jul, koji je otrpilike 4,3 odsto - navela je premijerka.

Na pitanje da li će do kraja godine biti otvoren put do makedonske granice, kroz Grdeličku klisuru, Brnabić kaže da nije sigurna i da to zavisi od sanacija.

- Otvorićemo ga kad bude gotov i bezbedan - rekla je ona.

Kako je navela, oni koji kritikuju što je potporni zid kroz Grdelišku klisuru na Koridoru 10 pao su "oni koji nisu ni pokušali da ga urade".

2024 © - Vesti online