Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.08.2018.
11:21
b92.net A

Dramatičan sunovrat nacionalne valute, da li je ovo kraj?

Dramatičan raspad vrednosti turske lire zajedno sa žestokim tempom inflacije jesu vesnici pretećeg sloma, piše nemačka štampa.

pixabay.com
Turska lira

Kako navode, Turska se politički, pod predsednikom Erdoganom, pretvorila u islamsku autokratiju.

Turska lira nadalje dramatično gubi vrednost nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio da će udvostručiti kaznene carine na turski čelik i aluminijum. Lira je momentalno u odnosu na dolar oslabila za 19 odsto, pa sada dolar vredi 6,62 lire. 

Vašington traži puštanje pastora Enrdjua Bransona i drugih američkih državljana iz turskih zatvora. Branson je optužen za bliskost sa Fetulahom Gulenom čiji pokret je u Turskoj označen organizatorom propalog puča pre dve godine.

Turska valuta je od januara izgubila trećinu vrednosti u odnosu na evro zbog hroničnih sukoba režima u Ankari sa Zapadom i nesigurnosti koju oseća ekonomija. "Menjajte evro, menjajte dolar i zlato iz slamarica za lire u našim bankama. Ovo je nacionalna borba", pozvao je predsednik Erdogan, ponovo nazivajući raspad lire "privrednim ratom" za koji krivi Zapad. 

"Turska baulja ponorom", piše o stanju ekonomije "Noje osnabriker cajtung". "Politički se zemlja pod predsednikom Erdoganom pretvorila u islamsku autokratiju. Privredno ide strelovito nadole. Dramatični raspad vrednosti turske lire zajedno sa žestokim tempom inflacije jesu vesnici pretećeg sloma. Mnoge zadužene firme i privatna domaćinstva bi pre ili kasnije mogli da imaju problema da plaćaju obaveze. Onda će pući kreditni mehur".

List piše da bi Erdogan još uvek mogao da spreči kolaps, ali samo radikalnom promenom kursa. "Morao bi da se oprosti od svoje antizapadne politike kao i ekonomske politike zasnovane na gomilanju dugova. Ona je donela megalomanske građevine, ali nije održivi rast".

Konzervativni "Velt" piše da Erdoganu nije ostalo ništa drugo nego da "doziva Alaha kako bi branio svoju nesnosnu ekonomsku politiku". "Ovu nepriliku bi EU trebalo da iskoristi nudeći nove razgovore, ali i da pojača pritisak. Zemlji treba temeljno saniranje, slobodna Centralna banka, nezavisno pravosuđe, spoljna politika bolje koordinisana sa partnerima iz NATO". 

"EU ne može sebi da priušti da digne ruke od Turske. Previše je važan strateški položaj ove članice NATO i previše je značajan izbeglički dil. Ako zemlja bude morala da proglasi bankrot, stanovništvo čekaju teške godine. Tu ni svemoćni neće moći da pomogne", zaključuje "Velt". 

Više listova podseća na mogući domino-efekat po Evropu. "Od monetarne slabosti brzo bi mogla da nastane bankarska kriza. To bi pogodilo španske, francuske, italijanske i nemačke banke. Ako dođe do sloma, pogođeno bi bilo 6.500 nemačkih firmi koje rade u Turskoj".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online