Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.07.2010.
06:18
Tanjug A

Skupština bira novog guvernera NBS

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi da se izjašnjavaju o izboru novog guvernera Narodne banke Srbije i 13 drugih zakonskih predloga i sporazuma, koji su na dnevnom redu četvrte vanredne sednice.

U parlamentu će raspravom o izboru predsednika Saveta guverenera NBS i predloga o imenovanju zamenika generalnog sekretara Skupštine Srbije biti nastavljeno i peto vanredno zasedanje.


Poslanici će se izjasniti o prestanku funkcije guvernera NBS u ostavci Radovana Jelašića, a zatim će glasati za izbor novog guvernera. Jedini kandidat je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić, koga je na tu funkciju predložio predsednik Srbije.

Jelašić nasledniku: Ključni izazov - stabilnost cena

 

Guverner u ostavci Radovan Jelašić poručio je svom nasledniku da će njegov ključni izazov biti održanje stabilnosti cena i ocenio da će kurs dinara i standard građana zavisiti od ekonomske politike Vlade Srbije.


"Od kada sam najavio ostavku, ne samo da nije bilo kritika, nego nije bilo ni primedbi vezanih za vođenje kursa. Ja se nadam da ću to pitanje kursa poneti sa sobom i da moj naslednik neće morati da se bavi time toliko intenzivno koliko sam se ja bavio", rekao je Jelašić za RTS.


Imajući u vidu najavljen rast cena i pad dinara, Jelašić je ukazao da je ključ u odgovorima na pitanja šta će biti sa domaćom tražnjom, sa penzijama i zaradama, odnosno kakav će biti fiskalni program za sledeću godinu i u kojoj meri će doći do povećanja tražnje i iz čega će se ona finansirati.


Odlazeći guverner NBS rekao je da će kurs i standard građana zavisiti od ekonomske politike Vlade.


"Mi smo ušli u jedan fleksibilan sistem, gde se kurs prilagođava. Mogli smo da držimo jedan fiksni kurs, ali je onda trebalo da smanjimo penzije i zarade za 25 odsto kao što je to urađeno u nekim baltičkim zemljama", naveo je Jelašić.


Svoj mandat, uprkos kritikama, Jelašić je ocenio uspešnim, jer je održana stabilnost cena.

 

Pošto mu zakon zabranjuje da u narednih šest meseci radi u finansijskom sektoru Srbije, Jelašić je rekao da će posao potražiti u bankama u inostranstvu, demantujući tako pisanja domaćih medija da će biti novi guverner Mađarske


Skupština će takođe glasati o predlogu novog poslovnika o radu Skupštine Srbije, predloženim izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.


Poslanici će se izjašnjavati i o predloženim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Predlogu zakona o trgovini i o šest predloženih međunarodnih sporazuma i ugovora iz oblasti finansija, među kojima je i sporazum između srpske i ruske vlade o odobrenju kredita Srbiji u iznosu od 200 miliona dolara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online