Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.07.2018.
16:11
Vestionline A

Čadež: Brže do manjih troškova i većih koristi za privredu regiona

Evropski komesar za proširenje Johanes Han podržao je u Beču, na sastanku ministara ekonomija učesnica Berlinskog procesa, zajednički predlog Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF) da se uspostavi stalni dijalog poslovne zajednice regiona i evropskih institucija kako bi se kompanijama olakšalo poslovanje i što pre počele da uživaju vidljive koristi od regionalnih i evropskih integracija.

PKS
 

- Zahvaljujući tako uspostavljenoj platformi kroz dijalog  bismo zajednički blagovremeno markirali probleme sa kojima se privrednici suočavaju  i uz podršku EU brže otklanjali prepreke za poslovanje i investiranje u regionu,  izjavio je  Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora KIF-a, nakon ministarskog sastanka na kome je predstavljao  poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana.

Istovremeno, dodao je Čadež, sa evropskim zvaničnicima već se razgovara o tome da  privreda regiona napredak u  prihvatanju evropskih standarda, oseti  i pre zvaničnog članstva u EU, kroz manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima.

- Ideja je da kada uskladimo neki set propisa, deo toga odmah počnemo da primenjujemo, da se time već sada  olakšaju trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i da postanemo članica EU -  objasnio je Čadež.

Ministri evropskih zemalja i šest zapadnobalkanskih ekonomija, učesnica Berlinskog procesa odali su, po rečima Čadeža,  priznanje zajedničkoj regionalnog  privrednoj komori  osnovanoj  jula prošle godine u Trstu  za doprinos jačanju regionalne saradnje i sprovođenju plana za uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora. 

Učesnici ministarskog sastanka, koji se održava uoči londonskog Samita o Zapadnom Balkanu, prepoznali su naš napredak u razvoju dijaloga javnog i privatnog sektora i izgradnji konkurentnijeg regiona, zalaganje za otklanjanje barijera u međusobnom poslovanju i stvaranje  podsticajnijeg  okruženja za privlačenje stranih ulaganja. Posebno su pozdravili lansiranje online investicione platforme koja region predstavlja kao jedinstvenu investicionu destinaciju, rekao je Čadež.

Ministri ekonomija regiona i evropski zvaničnici dele mišljenje privrede kada je u pitanju recept za brži razvoj regiona, jačanje produktivnosti i konkurentnosti, otvaranje novih tržišta i povećanje izvoza, privlačenje investicija, smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih.

- Uz regionalne integracije, kao prioritete zapadnobalkanskih ekonomija označili su pametan rast kroz digitalnu transformaciju, razvoj digitalnih veština i dualnog obrazovanja, kao i  podršku privatnom sektoru obezbeđivanjem malim i srednjim preduzećima, posebno mladim i inovativnim firmama, više novca  pod povoljnijim uslovima za finansiranje rasta i razvoja - ukazuje Čadež.

Da bi se malim i srednjim preduzećima obezbedio bolji pristup finansijama, saglasni su učesnici bečkog skupa, važno je da se uz prilagođavanje bankarske ponude potrebama i specifičnostima ovog sektora, obezbedi pravni okvir za razvoj alternativnih, nebankarskih vidova finansiranja.

Ministri ekonomija pozdravili su najavu Evropske komisije da će u naredne dve godine obezbediti 150 miliona evra garancija međunarodnim finansijskim organizacijama i bankama koje će  finansirati investicione i projekte malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu.

A da bi mala i srednja preduzeća efikasnije koristila sredstava iz dostupnih evropskih, državnih fondova i novih, alternativnih  izvora,  ukazano je na potrebu boljeg informisanja i razvoja  lokalnih sistema poslovne podrške privrednicima u čemu posebnu ulogu imaju privredne komore - rekao je Čadež.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online