Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.07.2010.
12:00
N. Jokić - Vesti A

Oružje najbolji izvozni proizvod

Srbija od svega najbolje izvozi oružje, a to je potvrdilo i veliko zanimanje potencijalnih kupaca za proizvode "Jugoimporta" na "Eurosatoriju" u Parizu - jednom od najvećih svetskih sajmova naoružanja i vojne opreme. Aleksandar Lijaković, rukovodilac odeljenja za promociju u "Jugoimportu" kaže za "Vesti" da je od 2003. godine strateško opredeljenje ove firme da godišnje učestvujemo na četiri do pet međunarodnih izložbi naoružanja i vojne opreme.

Aleksandar Lijaković

Ko su vaši glavni kupci?
- Naša osnovna ciljna tržišta su, pre svega, Bliski istok i jugo-istočna Azija. Takođe, tu je i podsaharska Afrika, zatim Južna Amerika i naravno, u nekom ipak ograničenom smislu, zemlje EU pa i severne Amerike - mada to nisu naša klasična tržišta. Od kada smo ustanovljeni 1949. godine mi prodajemo oružje i opremu zemljama u razvoju. To su naši glavni kupci.


Šta prodajete?

- "Jugoimport - SDPR" u saglasnosti sa svojom osnovnom poslovnom misijom integracije marketinških i komercijalnih aktivnosti srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu prodaje streljačko naoružanje, minobacače, municiju - pešadijsku, minobacačku, srednjih kalibara, artiljerijsku, tenkovsku; navođene rakete, protivtenkovske i vođene rakete, barute, eksplozive, zaštitne maske, kao i vazduhoplove i vazduhoplovne komponente, usluge remonta, modernizacije složenih borbenih sistema.

Sačuvano ime


Preduzeće "Jugoimport" osnovano je 27. juna 1949. godine ukazom predsednika Tita sa osnovnom namenom da uvozi tehnološku opremu i repromaterijal za jugoslovensku vojnu industriju.

 

Već 1953. godine počeo je izvoz brdskih topova 76 mm M48 B 1 za Burmu odnosno Mijanmar i proširio se na zemlje Dalekog istoka, a kasnije i Bliskog istoka.

 

Ti poslovi izvoza su toliko porasli da je 1974. godine država odlučila da osnuje Saveznu direkciju za promet i rezerve proizvoda sa posebnom namenom - skraćeno SDPR. Taj naziv je i danas u svetu poznat i posle 20 godina od raspada Jugoslavije.

Tu je zatim i transfer tehnologija za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, školovanje i obuka kadra partnera i drugo. Ponosni smo što na "Eurosatoriju" učestvujemo već više godina i, što je još važnije, prikazujemo sredstva razvijena i proizvedena u Srbiji sa kojima smo potpuno konkuretni vodećim svetskim proizvođačima naoružanja i vojne opreme.

Pored svih teškoća, Srbija može da ponudi nešto što je svetski standard i kvalitet. Tu su naravno i drugi sistemi naoružanja kao što su raketni sistemi - neki su u razvoju kao sistem ALAS koji je takođe visoko sofisticiran.


Koji biste proizvod izdvojili kao posebno zanimljiv?
- Ponosni smo na oklopno vozilo "Lazar" koje je dobilo ime po knezu Lazaru, asocijacija je na oklopnog konjanika-zaštitnika, na srpsko istorijsko nasleđe.

To je vozilo namenjeno bezbednom transportu boraca pešadije do zone dejstva, otporno na protivtenkovske mine, naoružano je i omogućava borcima da dejstvuju iz vozila i brane se samostalno, što nije osobina većine vozila.

Pravimo ono što je na svetskom tržištu traženo: pored borbenih vozila to su artiljerija, komandno-informacioni sistemi, naoružanje helihoptera, projekat vojnika budućnosti - sistem koji treba da omogući znatno višu borbenu efikasnost vojnika pešadije, uključujući modernizovane puške iz proizvodnih programa "Zastave" ugradnjom sistema za upravljanje vatrom koji omogućava dejstvo iz zaklona.


Kako poslujete?
- Naš obim prodaje raste poslednjih godina. Prosečno 30 odsto godišnje je bio porast od 2003. godine. Skok je nastao krajem 2007. i 2008. godine posle značajnog ugovora posla sa Irakom. U pitanju su značajna sredstva za našu industriju. U prva tri meseca 2009. godine bili smo prvi izvoznik u Srbiji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online