Ponedeljak 26.07.2010.
12:00
N. Jokić - Vesti

Oružje najbolji izvozni proizvod

Aleksandar Lijaković

Ko su vaši glavni kupci?
- Naša osnovna ciljna tržišta su, pre svega, Bliski istok i jugo-istočna Azija. Takođe, tu je i podsaharska Afrika, zatim Južna Amerika i naravno, u nekom ipak ograničenom smislu, zemlje EU pa i severne Amerike - mada to nisu naša klasična tržišta. Od kada smo ustanovljeni 1949. godine mi prodajemo oružje i opremu zemljama u razvoju. To su naši glavni kupci.


Šta prodajete?

- "Jugoimport - SDPR" u saglasnosti sa svojom osnovnom poslovnom misijom integracije marketinških i komercijalnih aktivnosti srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu prodaje streljačko naoružanje, minobacače, municiju - pešadijsku, minobacačku, srednjih kalibara, artiljerijsku, tenkovsku; navođene rakete, protivtenkovske i vođene rakete, barute, eksplozive, zaštitne maske, kao i vazduhoplove i vazduhoplovne komponente, usluge remonta, modernizacije složenih borbenih sistema.

Sačuvano ime


Preduzeće "Jugoimport" osnovano je 27. juna 1949. godine ukazom predsednika Tita sa osnovnom namenom da uvozi tehnološku opremu i repromaterijal za jugoslovensku vojnu industriju.

 

Već 1953. godine počeo je izvoz brdskih topova 76 mm M48 B 1 za Burmu odnosno Mijanmar i proširio se na zemlje Dalekog istoka, a kasnije i Bliskog istoka.

 

Ti poslovi izvoza su toliko porasli da je 1974. godine država odlučila da osnuje Saveznu direkciju za promet i rezerve proizvoda sa posebnom namenom - skraćeno SDPR. Taj naziv je i danas u svetu poznat i posle 20 godina od raspada Jugoslavije.

Tu je zatim i transfer tehnologija za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, školovanje i obuka kadra partnera i drugo. Ponosni smo što na "Eurosatoriju" učestvujemo već više godina i, što je još važnije, prikazujemo sredstva razvijena i proizvedena u Srbiji sa kojima smo potpuno konkuretni vodećim svetskim proizvođačima naoružanja i vojne opreme.

Pored svih teškoća, Srbija može da ponudi nešto što je svetski standard i kvalitet. Tu su naravno i drugi sistemi naoružanja kao što su raketni sistemi - neki su u razvoju kao sistem ALAS koji je takođe visoko sofisticiran.


Koji biste proizvod izdvojili kao posebno zanimljiv?
- Ponosni smo na oklopno vozilo "Lazar" koje je dobilo ime po knezu Lazaru, asocijacija je na oklopnog konjanika-zaštitnika, na srpsko istorijsko nasleđe.

To je vozilo namenjeno bezbednom transportu boraca pešadije do zone dejstva, otporno na protivtenkovske mine, naoružano je i omogućava borcima da dejstvuju iz vozila i brane se samostalno, što nije osobina većine vozila.

Pravimo ono što je na svetskom tržištu traženo: pored borbenih vozila to su artiljerija, komandno-informacioni sistemi, naoružanje helihoptera, projekat vojnika budućnosti - sistem koji treba da omogući znatno višu borbenu efikasnost vojnika pešadije, uključujući modernizovane puške iz proizvodnih programa "Zastave" ugradnjom sistema za upravljanje vatrom koji omogućava dejstvo iz zaklona.


Kako poslujete?
- Naš obim prodaje raste poslednjih godina. Prosečno 30 odsto godišnje je bio porast od 2003. godine. Skok je nastao krajem 2007. i 2008. godine posle značajnog ugovora posla sa Irakom. U pitanju su značajna sredstva za našu industriju. U prva tri meseca 2009. godine bili smo prvi izvoznik u Srbiji.

2024 © - Vesti online