Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2018.
00:42
Lj. IVANOVIĆ A

Štrajk glađu zbog švajcarca

Oni koji su kredite uzimali indeksirane u švajcarskim francima kažu da njihovi problemi sa plaćanjima iz dana u dan postaju sve veći. Zato za danas najavljuju protest i štrajk glađu. Njhov osnovni cilj je da dobiju konačan stav Vrhovnog kasacionog suda o tim kreditima, a pred zgradom suda će ostati sve dok se to ne dogodi.

A. Čukić
Kredit u švajcarcima kao noćna mora

- Poslednje tri godine su tri godine pakla u kojima čovek više ne zna gde da se okrene kad je u pitanju Infostan, isključivanje struje, kad je u pitanju vraćanje dugova, kad je rata prešla iznos plate zbog rasta švajcarskog franka koji je de facto 2015. godine počeo da divlja - kaže Ivica Stojanović iz Udruženja CHF Srbija.

Protest će, kažu, zbog kršenja Ustavom zagantovanih prava na život i egzistenciju, početi pred Ustavnim sudom. Nastaviće šetnju pored kancelarije Poverenika i Ministarstva finansija, a završiti je u Nemanjinoj ulici pred zgradom Vrhovnog kasacionog suda.

- Nećemo se pomeriti dok ne dobijemo crno na belo šta Vrhovni kasacioni sud misli o ovim kreditima i koji je to nalog nižestepenim sudovima - kaže advokat Jelena Pavlović.

Podsetimo, srpski sudovi su sporadično u nekoliko slučajeva donosili presude u korist dužnika u francima, a protiv banaka. Međutim, činjenica je da Srbija nije sistemski uredila problem koji pogađa nekoliko desetina hiljada njenih građana. A da se nešto ipak može svedoče primeri iz susedstva. Istina, hrvatski plan konverzije kredita u švajcarskim francima u kredite u evrima ocenjen je kao narušavanje važećih zakona EU i bilateralnih investicionih sporazuma, tvrdi konzorcijum stranih banaka.

Vlada ne bi da se meša

Od Vlade, pak, nemaju nikakva očekivanja, niti Vlada u to pitanje želi da se meša.
- Vlada poštuje institucije, kako bude sudstvo odlučilo tako će da rade i banke. Ja nemam sa tim ništa, niti mogu da dajem bilo kakve izjave u vezi sa tim - rekla je premijerka Ana Brnabić.
Komentarisanje bi, dodaje Brnabićeva, moglo da se tumači kao pritisak na sudstvo. Na odluke sudova, kažu, ne žele da utiču ni oni koji će od srede, ipak, boraviti ispred Vrhovnog kasacionog suda.

Sporna je, tvrde inostrani vlasnici hrvatskih banaka, namera ministra finansija Borisa Lalovca da se krediti konvertuju po kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora o kreditu. Slični sudski sporovi već su pokrenuti u drugim evropskim zemljama poput Mađarske i Poljske.

Dok Hrvatska pokušava, ali ne rešava sasvim problem, Mađarska je bila odlučnija. Nakon godina borbe sa EU, mađarska vlada je omogućila dužnicima da kredite u stranim valutama pretvore u kredite u domaćoj valuti po povoljnom kursu. Krajem 2014. odlučeno je da se krediti indeksirani u švajcarskim francima i evrima pretvore u kredite u forintama po fiksnom kursu ispod tržišne vrednosti, tako da promena kursa švajcarskog franka neće imati uticaja na kredite koji iznose 10 milijardi evra.

Nemamo za mađarski recept

Pretvaranje kredita iz švajcarskog franka u forinte je počelo odlukom Monetarnog saveta da centralna banka za ovaj posao mora da osigura bankarskom sektoru devet milijardi evra, nakon čega je centralna banka sa akterima ovog procesa sklopila ugovor kojim se obavezuje da će im osigurati iznos potreban da se umanji kursni rizik operacije, a zauzvrat su se kreditne institucije obavezale da će novac za konvertovanje kupiti od nje, a ne na deviznom tržištu. Srbija jednostavno ni izbliza nema milijarde evra kojima bi, poput Mađarske, obeštetila banke. I tu se u stvari završava svako poređenje sa severnim susedima.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online