Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.07.2017.
09:30
Vestionline A

Kako ćete vi platiti more ove godine?

Iako leti uglavnom mnogo poslova jenjava, bankarima ni tada ne manjka posla, jer mnogi podižu kredite za letovanje.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svi koji su nekako uspeli da izmire tekuće obaveze aranžman će platiti čekovima na poček, a za džeparac tu je keš kredit. Kamate su nikad niže, a mnogi će do odmora na moru stići uz refinansirajuće zajmove, odnosno prepakovaće stari kredit uz povoljnije uslove i uzeti još malo novca - pa na put.

Na gotovinske pozajmice kod banaka kamate su uglavnom ujednačene, pa ako žele da im nešto više novca ostane u novčaniku, klijenti bi trebali da obiđu banke i pronađu onu s najnižim troškom provizije.

- Leto je period kada se uzima najviše gotovinskih kredita - kaže dr Aleksandar Vasiljević s Fakulteta za pravne i poslovne studije “Dr Lazar Vrkatić” u Novom Sadu. - Očigledno da se građani letovanja teško odriču i to čine samo ako moraju. Potrošački krediti koji bi se namenski koristili baš za leto nisu zanimljivi, a keš krediti su univerzalni, bilo da se letovanje plaća agenciji ili se ide u sopstvenom aranžmanu.

Podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije govore da su za prvih pet meseci ove godine klijenti bankama dugovali 830,80 milijardi dinara. Najveći deo te sume otpada na stambene zajmove - 387,51 milijardu dinara. Za gotovinske kredite duguje se 282,95 milijardi dinara, a za refinansirajuće 84,16, odnosno zajedno 367,09 milijardi dinara.

To već samo po sebi govori koliko su ovi zajmovi popularni. Za razliku od stambenih kredita, koji se vraćaju u roku i do 30 godina, rok otplate za gotovinske i refinansirajuće kredite je na tri do pet godina, odnosno oni se stalno obnavljaju.

Oni koji žele da podignu gotovinski kredit prvo treba da pogledaju šta nudi banka kod koje imaju račun jer je za klijente banke često kamata niža, a provizije nema. Klijenti mahom biraju dinarske kredite jer nema obaveznog učešća, a i kamate su desetak odsto.

Kretanje kamate za dinarske kredite zavisi od referentne kamatne stope. Na osnovu nje se kasnije formira belibor i visinu kamata za dinare banke prema tome štimaju. Ova stopa, koju određuje Narodna banka Srbije, već poduže iznosi četiri odsto, a po Vasiljevićevim rečima, može se dogoditi da ova stopa malo padne ili ostane na istom nivou, ali veće promene ne treba očekivati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online