Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.05.2018.
21:33
Vestionline, Tanjug A

Mali: Vodiću računa o svakom dinaru

Novoizabrani ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je prioritet održati makroekonomsku stabilnost, nastaviti odgovornu fiskalnu politiku i da će raditi na tome da naredne godine javni dug Srbije bude ispod 50 odsto BDP.

Tanjug
Zadovoljan: Siniša Mali

Mali je to rekao za RTS ali i dodao da, uz dužno poštovanje prethodnim ministrima, nije mu samo cilj da "čuva kasu" već i da obezbedi novac za sve razvojne projekte...

Kako je rekao odgovorna fiskalna poltika daje mesto za povećanje plata i penzija, a ono što očekuje novi ministar je da se u narednim mesecima, konkretno u junu, razgovara i sa MMF o povećanju plata u javnom sektoru.

Gurati ekonomiju napred

Prema njegovom mišljenju, povećanje potrošnje je aspekt koji nam gura ekonomiju napred.

- Kao ministar finasija vodiću računa o svakom dinaru. Cilj nam je da budžet Srbije bude što veći. Najveći izazov za mene je da stopa našeg ekomnoskog rasta bude u budućem periodu što viša - rekao je Mali.

Ocenio je da je rast BDP-a od 4,5 odsto u prvom kvartalu ove godine "sjajna vest za građane Srbije" i istakao da je u pitanju naveća stopa rasta u Evropi.

- Hoću da ta stopa rasta bude sve viša i viša jer to znači investicije u infrastrukturu, novi kilometri autoputeva, nove fabrike... - naveo je novi ministar finansija.

Podsetio je da je kao gradonačelnik Beograda nasledio ogromni javni dug koji je kako kaže bio skoro milijardu i 200 miliona evra kao i rekordan budžetski deficit od 20 odsto.

- Mi smo se protekle četiri godine uspešno nosili s tim. Javne finansjije Grada Beograda su potpuno stabilizovane, a Republika Srbija u ovom trenutku imam drugačiju vrstu izazova - kaže Mali

Stabilizovane javne finansije

Objašnjava da je sadašnje stanje javnih finasija prevashodno posledica teških ali, ističe "hrabrih odluka koje je vlada donela na čelu sa predsednikom Vučićem 2014.godine".

- Naše javne finasije su stabilizovane, prethodne tri godine imamo suficit u budžetu Srbije - rekao je Mali i podsetio da je učesčhe javnog duga u BDP-u trenutno 59,9 odsto a da je pre nekoliko godina ta cifra bila preko 70 odsto.

Kaže da kao ministar finasija ima velike planove, pre svega da održi makroekonomsku stabilnost.

- Nastavićemo sa odgovornom ekonomskom politikom, vodićemo računa o svakom dinaru građana. Prevashodno mi je važno da već naredne godine udeo javnog duga u BDP-u bude ispod 50 odsto čime smo za građane Srbije uradili veliku stvar - rekao je Mali i poručio da će javne finasije biti stabilne.

Rekao je i da nije cilj ministra finasija samo da čuva javnu kasu nego da, kaže, obezbedi novac za razvojen projekte za ulaganje u infrastrukturu, nove fabrike, nova radna mesta... a sve to, kaže " kako bi našoj deci obezbedili bolju budućnost u ovoj zemlji".

Povećanje plata i penzija

Govoreći o platama i penzijama i povećanju javne potrošnje, Mali je rekao da je potrebno povećanje plata i penzija i da je to sada i moguće zahvaljujući, kaže, odgovornoj fiskalnoj politici koju je vlada vodila.

"Odgovorna fiskalna politika koju je vlada vodila daje nam mesta za povećanje. Miaslim da je fer da svi oni koji su podneli teret reformi u prethodnom periodu sada vide korist od tih reformi. Predsednik Vučić je najavio za ovu godinu ukidanje zakona o smanjenju penzija, to je veoma važno", rekao je Mali.

S druge strane, kaže, ono što očekuje u narednih par meseci i o tome će razgovarati sa MMF-om, koji dolaze polovinom juna, je i o povećanju plata u javnom sektoru.

- To su dve stvari za naredni periodu i za budućnost ove zemlje veoma važne. Povećanje potrošnje je jedan aspekt koji nam gura ekonomiju dalje. Hoću da se borim sa predsednicom vlade za svako novo radno mesto, svaku novu investiciju i kao ministar finasija moja dužnost će biti da obezbedim novac za sve to u budžetu - poručio je Mali.

Ne smetaju mu kritike

Na pitanje u vezi sa kritikama koje su se čule od opozicije na njegov račun Mali je rekao da mu ne smetaju jer, navodi, kada bi se bavio tim neargumentovanim kritikama onda ne bi ni radio svoj posao za koji je plaćen.

Na te kritike odgovaraću svojim radom i rezultatima rada kao što sam to radio prethodne četiri godine, naglasio je mali.

On je naglasio da su građani Beograda na prethodnim izborima, održanim pre samo dva meseca, rekli šta misle o tim rezultatima i podvukao da je SNS osvojila apsolutnu većinu u gradskom parlamentu.

Kako je rekao na isti način, sa istim žarom i istom energijom baviće se i novim poslom i boriće se za decu Srbije.

Miali je istako da i njegovoj i drugoj deci Srbija treba da bude ona zemlja u kojoj će da ostvare svoju budućnost i svoje snove.

- To je moja misija, moj zadatak i zajedno sa predsednikom Vučićem, Anom Brnabić i ostalim članovima vlade baviću se upravo tim - poručio je novi ministar finansija Srbije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online