Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.04.2018.
18:36
Danas A

Uništili domaće građevince pa uvozimo Albance

Srbiji nedostaje radna snaga u građevinarstvu, ali to teško da ima veze sa smanjenjem nezaposlenosti o kojoj je juče govorio predsednik države Aleksandar Vučić, gostujući na jednoj televiziji.

M. Todorović
Foto: Ilustracija

To što je ovih dana, kako je rekao Vučić, na gradilištima po Srbiji slušao engleski, a ne srpski jezik, jer na njima rade Albanci iz Makedonije i građani Republike Srpske posledica je loše privatizacije i nakaradne politike uništene građevinske industrije, tvrde sagovornici Danasa.

Uništavanje građevinske industrije u našoj zemlji, kako kaže potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, traje najmanje poslednjih 15 godina.

- Sada niču firme koje imaju posla do godinu, najviše godinu i po dana, ljudi odlaze napolje, niko neće ostati ovde da radi i naravno da će onda dovoditi radnike sa strane koje će morati da plate više nego naše. Sve će se to odraziti na posao, jer uzimaju se loši radnici i doći ćemo do toga da na kraju neće imati ko da nam održava infrastrukturu - ističe Rodić za Danas.

Ako želimo da spasimo ono što je ostalo od ove industrije, kaže Rodić, država mora da sluša esnaf.

- Mora da postoji ministarstvo samo za građevinarstvo koje bi slušajući esnaf pripremilo strategiju razvoja, treba da se školovanje prilagodi potrebi struke. Ovako bahat i ohol odnos prema građevinarstvu dovešće do toga da ne postojimo - napominje Rodić.

Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković tvrdi da je još pre pet godina upozoravao da ćemo doći u situaciju da ostanemo bez građevinskih radnika, ali i da nije verovao da će to tako brzo da se desi.

- Ali desilo se, dobar deo starijih radnika otišao je u penziju, a ono nešto mlađih radnika otišlo je trbuhom za kruhom. Sve zbog toga što su radnici malo plaćeni. I dok su poslodavci profite povećavali po šest ili sedam puta radnicima su plate ostajale iste - napominje Torlaković.

Torlaković smatra da smo ozbiljno zakasnili sa obnavljanjem građevinske industrije i da je veliki problem i to što su nestale građevinske škole, odnosno smerovi koji proizvode kvalitetne radnike. Tačan broj građevinskih radnika u Srbiji se ne zna, ali, kako kaže Torlaković, podatak zvanične statistike da ih je više od 115.000 u Srbiji nema veze sa realnošću.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online