Sreda 18.04.2018.
18:36
Danas

Uništili domaće građevince pa uvozimo Albance

M. Todorović
Foto: Ilustracija

To što je ovih dana, kako je rekao Vučić, na gradilištima po Srbiji slušao engleski, a ne srpski jezik, jer na njima rade Albanci iz Makedonije i građani Republike Srpske posledica je loše privatizacije i nakaradne politike uništene građevinske industrije, tvrde sagovornici Danasa.

Uništavanje građevinske industrije u našoj zemlji, kako kaže potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, traje najmanje poslednjih 15 godina.

- Sada niču firme koje imaju posla do godinu, najviše godinu i po dana, ljudi odlaze napolje, niko neće ostati ovde da radi i naravno da će onda dovoditi radnike sa strane koje će morati da plate više nego naše. Sve će se to odraziti na posao, jer uzimaju se loši radnici i doći ćemo do toga da na kraju neće imati ko da nam održava infrastrukturu - ističe Rodić za Danas.

Ako želimo da spasimo ono što je ostalo od ove industrije, kaže Rodić, država mora da sluša esnaf.

- Mora da postoji ministarstvo samo za građevinarstvo koje bi slušajući esnaf pripremilo strategiju razvoja, treba da se školovanje prilagodi potrebi struke. Ovako bahat i ohol odnos prema građevinarstvu dovešće do toga da ne postojimo - napominje Rodić.

Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković tvrdi da je još pre pet godina upozoravao da ćemo doći u situaciju da ostanemo bez građevinskih radnika, ali i da nije verovao da će to tako brzo da se desi.

- Ali desilo se, dobar deo starijih radnika otišao je u penziju, a ono nešto mlađih radnika otišlo je trbuhom za kruhom. Sve zbog toga što su radnici malo plaćeni. I dok su poslodavci profite povećavali po šest ili sedam puta radnicima su plate ostajale iste - napominje Torlaković.

Torlaković smatra da smo ozbiljno zakasnili sa obnavljanjem građevinske industrije i da je veliki problem i to što su nestale građevinske škole, odnosno smerovi koji proizvode kvalitetne radnike. Tačan broj građevinskih radnika u Srbiji se ne zna, ali, kako kaže Torlaković, podatak zvanične statistike da ih je više od 115.000 u Srbiji nema veze sa realnošću.

2024 © - Vesti online