Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Sirotinji mrve sa stola bogatih

Nejednakost prihoda u Srbiji je veća nego u bilo kojoj zemlji EU, ali i u Makedoniji i Turskoj, pokazuju izveštaji evropskog statističkog zavoda Eurostat.

M. Karović
Za šaku dinara: Srpski radnici robovi priviliegovanih

Platu manju od prosečne u Srbiji prima čak 66,7 odsto zaposlenih ili oko milion ljudi. Pri tome, svaki peti radnik zarađuje manje od 200 evra, a retki zarađuju basnoslovne sume. Poput Dušana Bajatovića, direktora najvećeg državnog gubitaša Srbijagasa.

Srbija rekorder

EBRD je uložila je 10 milijardi evra u 600 projekata na Zapadnom Balkanu.
Srbija 4,7 milijarde evra
BiH 2,1 milijarde
Makedonija 1,6 milijardi
Albanija 1 milijarda

Prema poslednjim raspoloživim podacima, on uz ima još tri funkcije s ukupnom zaradom od 2,5 miliona dinara ili oko 21.000 evra. Blizu je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković koja ne otkriva visinu plate, već kaže samo da je srazmerna njenoj funkciji, ali poslednji podaci govore da inkasira oko 5.000 evra svakog meseca.

Među šokantnom srpskom statistikom je i podatak Republičkog zavoda za statistiku da je skoro 350.000 radnika u novembru prošle godine primilo neto platu od svega 25.000 dinara ili 210 evra. Konačno je obnarodovana i takozvana medijalna zarada, prema kojoj jedna polovina zaposlenih prima više od 36.788 dinara (309 evra), a druga manje od tog iznosa.

Ni humano, ni odgovorno

Prema rečima predsednika Ujedinjenog granskog sindikata Sloga Željka Veselinovića, ovi porazni podaci jasno ukkazuju da srpsko društvo čini većim delom siromašno stanovništvo, dok svega jedan odsto građana drži dve trećine bogatstva, i to državnog i privatnog kapitala.

- To znači nismo socijalno odgovorna država ni humano društvo - ocenio je Veselinović za "Vesti".

Povišice samo javnom sektoru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je rast BDP-a u januaru prema prvim procenama bio 4,2 odsto. On je dodao da će se dogoditi najveći rast penzija i plata u javnom sektoru ako se takav rast BDP-a održi u prvom kvartalu ove godine. O platama u privatnom sektoru nije govorio.

Partijskim funkcionerima sa ogromnim platama naš sagovornik dodaje i šefa poslaničkog kluba naprednjaka Aleksandra Martinovića. Naime, mediji su otkrili da je on na pet funkcija za koje prima isto toliko plata. U istom kolu, kaže Veselinović, nalaze se i druge Martinovićeve stranačke kolege.

Radnicima samo uvrede

- Građanima se sa vrha vlasti poručuje da su lenji i neradnici, da moraju da stežu kaiš i na njima se štedi. Pri tome neki iz vladajućih partija primaju mesečno koliko radnik zaradi za pet godina - ogorčen je prvi čovek Sloge zbog ovakve situacije koju naziva sramotnom.

Republički zavod za statistiku u saradnji s Poreskom upravom konačno je stekao uslove da objavi podatke o najčešće isplaćenoj zaradi, kao i o srednjoj. Tako sada dobija podatke o obračunatoj, umesto o isplaćenoj plati. Takođe, ranije je time bilo obuhvaćeno 800.000 zaposlenih, a sada 1,85 miliona, dakle svi za koje se uplaćuju porezi i doprinosi.

Pare Balkanu umesto Turcima

Nemačka štampa piše da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) težište aktivnosti prebacila na Zapadni Balkan, pošto je pristup Turske Evropskoj uniji postao propala stvar.

Dodaje se da investicije u ekonomije Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, BiH i Kosova iznose godišnje više od 560 evra po stanovniku. Poređenja radi, u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i baltičkim zemljama investicije iznose 330 evra po stanovniku.

Daktilografu 2.000 evra

Veselinović ukazuje da je grad Beograd potpisao ugovor za spalionicu smeća koju ćemo da plaćamo u naredne tri decenije po 50 miliona evra godišnje.
- U toj firmi će direktorska plata plata biti 22.000 evra, a plata daktilografa 2.000, mada bi trebalo da je to zanimanje iz prošlog veka prestalo da postoji sa povlačenjem pisaćih mašina iz upotrebe. Eto kako se veliki novac ispumpava za uhlebljenje partijskih kadrova, a pri tome se priča kako su naši građani lenji - kaže Željko Veselinović.

Preduzeća na Balkanu mogu da računaju na povoljne kredite EBRD, na primer, za projekte hidrocentrala. I Evropska investiciona banka (EIB) u Luksemburgu je pojačala svoje angažovanje na Zapadnom Balkanu. Ona je tamo od 2007. podelila oko sedam milijardi evra, a samo prošle godine 548 miliona. Ove godine u Srbiji su već potpisani ugovori o novim kreditima i namenskoj finansijskoj pomoći od 347 miliona evra.

Porast bede

Ekonomista Dragan Radović podseća da je ministar finansija Dušan Vujović krajem 2016. godine govorio o budžetu i rekao da 750.000 radnika prima minimalac ili platu jedva iznad minimalne. Prema Radovićevim rečima, takve sirotinje među zaposlenima 2013. godine bilo je 400.000, pa je jasno da je u državi porasla poreska nedisciplina.
- Ako raste rad na crno, onda je pitanje odakle potiče rast prosečne plate na nivou Srbije? Da li su u društvenom sektoru plate značajno porasle i kako je to moguće ako postoji zabrana povišica u javnom sektoru - pitanja su na koja Radović traži odgovor države.













 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online