Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.12.2017.
13:37
Vestionline A

"Hrvatska je bogata zemlja, može da plati ruski gas"

Ne mogu ruske kompanije učestvovati u gasifikaciji Hrvatske niti je kreditirati, nezvanični je komentar upućenih na izjave ruskog ambasadora Anvara Azimova.

pixabay.com
 

Vlada odbila ponudu, "zagubljeno" rusko pismo

Azimov je na nedavno održanoj konferenciji o energetskoj budućnosti Hrvatske u Zagrebu kazao kako je Rusija Hrvatskoj ponudila pomoć u finansiranju projekata gasifikacije, ali da joj iz Vlade Hrvatske ni nakon mesec dana nije stigao nikakav odgovor.

Ruska ambasada je za Večernji list pojasnila kako je ruska strana svoj predlog Hrvatskoj iznela na pregovorima 18. oktobra u Sočiju, gde su se susreli Vladimir Putin i Kolinda Grabar-Kitarović. 

Ruska ambasada konstatuje da je Hrvatska već 7. novembra od ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka dobila pismo u kojem Novak hrvatsku stranu moli da ga obavesti o postojećim i planiranim projektima gasifikacije, u kojima bi ruska strana mogla učestvovati.

Pre nekoliko dana je na kritiku ruskog ambasadora odgovorio ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić, koji tvrdi kako Hrvatska nije dobila nikakve konkretne ponude ruskih kompanija - Rosnjefta i Gasproma. 

U Vladi, nezvanično, nisu upoznati sa "zagubljenim" ruskim pismom. 

"Terminal na Krku trn u oku Rusima"

Kako se, međutim, može čuti od upućenih, nije baš jasno o kakvoj gasifikaciji Rusi govore, s obzirom da je 95 odsto Hrvatske gasifikovano, a ako pak Rusi žele učestvovati u izgradnji distributivne mreže u jedine dve preostale županije koje je nemaju - Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, moći će se, bude li konkursa za to, javiti se kao i svi drugi. 

- Ne može država posao dodeliti Rusima, koji su za njega zainteresovani. Koncesiju će, bude li konkursa, dobiti najprihvatljiviji ponuđači, kažu stručnjaci  iz gasnog sektora, napominjući kako im se čini da očigledno na razgovorima u Sočiju "vrh" nije bio dovoljno upoznat s detaljima. Kako zaključuju, budući LNG terminal na Krku Rusima je poseban trn u oku, jer će potencijalno smanjiti nabavnih količina ruskog gasa u Hrvatsku. 

Komentarišući LNG terminal na Krku, Azimov je s energetske konferencije poručio kako je Rusija spremna da godišnje Hrvatskoj isporučuje najmanje milijardu kubnih metara svog gasa, što je više od trećine potrebne Hrvatskoj. Rusija, dodao je, nema ništa protiv LNG-a, ali joj je čudno da je Hrvatska spremna da plaća puno skuplji gas sa LNG terminala. 

- Hrvatska je bogata zemlja, možete da plati više od cene ruskog gasa - kazao je Azimov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online