Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.10.2017.
16:59
Vestionline, Tanjug A

Snažna podrška razvoju privredne saradnje Srbije i Turske

Trgovinska razmena između Srbije i Turske raste, više od 230 novoosnovanih privrednih subjekata sa većinskim turskim kapitalom osnovano je prošle i ove godine u Srbiji, a za razvoj privredne saradnje i sklapanje poslovnih parntnerstava postoji i snažna podrška najviših državnih zvaničnika i institucija naših zemalja, kaže predsednik PKS Marko Čadež.

Tanjug
Učesnici Poslovnog foruma Srbija-Turska

Dodaje da je u 2016. naša trgovinska razmena povećana za oko 14 odsto i za osam meseci ove godine isto toliko, ali da uprkos napretku naša saradnja još nije na nivou stvarnih mogućnosti naših privreda. "Naše poslovne zajednice imaju sve preduslove da još više i bolje sarađuju, povezuju nas bilateralni sporazumi dve zemlje, posebno Sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je Čadež, otvarajući Poslovni forum Srbija-Turska.

Sa Turskom trenutno posluje 4.050 privrednih subjekata, kaze Čadež i naglašava da samo 140 preduzeća izvozi, oko 187 i uvozi i izvozi, a ostali su čisti uvoznici iz Turske, što smatra treba da se menja zajedničkim radom. 

- Prostor za čvršće ekonomske veze otvara i regionalna saradnja u okviru trilaterale Turska- BiH-Srbija - primećuje, te dodaje da za razvoj privredne saradnje i sklapanje poslovnih parntnerstava imamo snažnu podršku najviših državnih zvaničnika i institucija naših zemalja, a to, navodi, potvrđuje lično angažovanje predsednika Erdogana i Vučića.

On smatra i da će izmene koje će danas biti ozvaničene značajno podstaći rast međusobne razmene, a reč je pre svega o merama za liberalizaciju trgovine i uključenju usluga u režim slobodne trgovine. 

Turski privrednici, naglašava, od nas mogu da računaju na dobre poslovne rezultate i profit i to je ono, smatra Čadež, što treba da bude vodilja, kao i na prednosti koje proizvođačima u Srbiji obezbeđuju sporazumi o slobodnoj trgovini, te bescarinski prolaz na tržište od više od milijardu potrošača.

- Posebno bih istakao pouzdane dobavljače, domaće kompanije koje jačaju svoje kapacitete, unapređuju konkurentnost i usvajaju međunarodne standarde. Duboko sam uveren da se danas otvaraju nove perspektive i novo poglavlje saradnje poslovnih zajednica Srbije i Turske - rekao je predsednik PKS.

Srpska privreda, dodaje, posebno je zainteresovana da što bolje iskoristi mogućnosti koje nudi novi sporazum, da poveća prodaju svojih proizvoda, da uravnoteži razmenu i savlada deficit koji je opterećuje u saradnji sa Turskom, da više kompanija izvozi na tursko tržište.

Čadež je, kaže, ponosan što je danas okupljeno više od 500 turskih i srpskih privrednika iz gotovo 350 kompanija, a oni su se, kako je rekao, tokom dana, uoči foruma, upoznavali, predstavljali projekte i izvozne potencijale, dogovarali nove susrete iz kojih će izrasti novi poslovni aranžmani. 

- Više stotina bilateralnih susreta je održano i oni su poseban kvalitet ovog skupa. Skup služi vama, da napravite nove poslove, stvorite novu vrednost, investirate i profitirate, zaposlite nove ljude - rekao je Čadež.

Kopredsedavajući Srpsko-turskog poslovnog saveta sa turske strane Aleksandar Međedović rekao je da, kada je prvi put bio u Beogradu, 2009, bilo je svega oko 30 ljudi iz poslovnog sveta, te je bio samo jedan let dnevno Beograd- Istanbul, a da sada poatoje dva leta, mada je, smatra i to nedovoljno. 

- Za ulaganje je potrebno vreme, a sada je došlo vreme. Koliko smo na uspešnoj tački, govori i veliki broj poslovnih ljudi. Da pošaljem poruku turskim privrednicima - Srbija vas čeka. Pružam vam podršku i pravo je vreme za nova ulaganja. Beograd je za turski poslovni svet nešto posebno i molim vas da dolazite, ulažete, ovo je najlepše mesto na putu ka Evropi i dosta dobro mesto za vas - rekao je Međedović, koji se forumu obratio i na turskom i na srpskom jeziku.

Nakon poslovnog foruma, predviđeno je i potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Ministarstva privrede i turske kompanije Tajpa tekstil.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online