Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
19:55
N. S. Preradović - Vesti A

Iako privreda slabi, domaća valuta jača: Dinar veštački ruši rekorde

Dinar nekoliko meseci konstantno jača, a u poslednjih nedelju dana je to posebno primetno. Pre više od sedam meseci, 13. februara, evro je po srednjem kursu bio 124,02 dinara, što je ujedno i najslabiji dan domaće valute u istoriji. I dok u Narodnoj banci jačanje domaće valute objašnjavaju rastom kreditiranja, većom kupovinom deviza i povećanjem izvoza, ekonomisti smatraju da jačanje dinara nema stvarno opravdanje.

A. Čukić
Kurs ne prati snagu privrede

Naime, domaća valuta mogla bi da jača samo ukoliko postoji ozbiljan rast produktivnosti rada i izvoza, dakle bitan rast konkurentnosti domaće privrede. Najviše će upravo trpeti domaća privreda, odnosno izvoznici, kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

- Izvoznici će dobiti mnogo manje dinara. Oni svoje troškove podmiruju u dinarima, i eventualno profite ostvaruju u dinarima. Osnovna poruka poslodavaca monetarnim vlastima je da urade sve da kurs dinara bude što stabilniji - kaže Atanacković.

Trenutni kurs, doduše samo kratkoročno, najviše odgovara građanima.

Pada zaposlenost

Jak dinar smanjuje izvoz i povećava uvoz. Mada građani ne razmišljaju o tome, krajnja ekonomska posledica toga je da pada zaposlenost u privredi Srbije, ističu stručnjaci.

Raste kupovna moć plata, jer su zarade merene u evrima veće nego što su bile ranije. Potom smanjuju se troškovi za one građane i preduzeća koji imaju kredite indeksirane u evrima i nekoj drugoj stranoj valuti.

Mlađen Kovačević, ekonomista, kaže da je situacija u vezi jačanja dinara u najmanju ruku čudna.

- Privredni rast u prvom polugodištu bio je svega 1,2 odsto, što je jedna od najmanjih stopa u regionu i Evropi. Kako je onda moguće da domaća valuta jača, pitanje je na koje ni stručnjaci ne znaju odgovor - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, jedini valjan razlog za jačanje domaće valute je rast doznaka iz inostranstva.

- U 2016. godini našu zemlju je napustilo 60.000 ljudi, godinu dana ranije 48.000 građana. Svi ovi ljudi su, prema Kovačevićevim rečima, ostavili rodbinu u zemlji, pa im novčano pomažu.

- Mada se ni oni još nisu snašli u inostranstvu, osećaju da moraju da pomognu braću i roditelje koji u Srbiji jedva preživljavaju. Računam da će i u ovoj godini doznake biti rekordne - uveren je Kovačević.

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže da dinar jača uprkos lošoj ekonomskoj politici.

- Privredni rast u zemlji je od 1,2 do 1,3 odsto, najgori je u regionu i jedan od najnižih u Evropi. S druge strane, domaća valuta jača ubrzano. Svakog ekonomistu bi takva situacija zabrinula - kaže Ćulibrk.

On objašnjava i kako se to dogodilo. Strani investicioni fondovi kupuju srpske državne hartije od vrednosti. Država mora da prodaje ove hartije da bi servisirala dugove, a zarađuju strani fondovi koji ih kupe na određeni vremenski rok.

Prema rečima našeg sagovornika to je loše, jer se radi o špekulativnom ulaganju na kratak rok i ocenjuje da će tome brzo doći kraj. Kad se to dogodi, vrednost dinara će početi da pada, jer nema uporište u privrednom rastu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online