Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.09.2017.
13:41
Vestionline A

Privrednici očekuju nove poslove i tržišta

Kompanije iz Srbije koje izlažu na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Prištini zadovoljne su učešćem i organizacijom, a očekuju širenje poslova i sklapanje novih aranžmana.

PKS
Sajam u Prištini - sajam "uspeha"

Floriva iz Ivanjice koja se bavi proizvodnjom sadnog materijala za jagodičasto voće,  posle prošlogodišnjeg nastupa na prištinskom poljoprivrednom sajmu  uspostavila je saradnju sa čak pet kosovskih kompanija  i na ovom tržištu plasirala robu vrednu  100.000 evra.

Po rečima Zorana Radovanovića, vlasnika i direktora  nastup na ovakvim sajamskim manifestacijama, u organizaciji  Privredne komore Srbije koja obezbeđuje  štand, troškove i što je najvažnije direktne kontakte sa kupcima od  ogromne je koristi za naše kompanije. 

- To je posebno važno, kaže, za izlazak na nova tržišta. Privredna komora za nas otvara vrata i ona je pred potencijalnim partnerima garancija da smo ozbiljne firme - istakao je Radovanović.

Iz Niša je na kosovsko tržište uoči ovog sajma krenula prva isporuka firme Bijond koja proizvodi i trguje zdravom i organskom hranom.  Prošle godine se  u organizaciji PKS, predstavila na prištinskom sajmu i u međuvremenu ugovorila  posao sa kompanijom Dionis članicom  Albi grupe koja ima lanac supermarketa i molova.

- Privredna komora Srbije nam je pružila  odličnu priliku da predstavimo proizvode i nađemo distributere, jer mimo sajma je bilo malo kontakata na ovom tržištu - kaže Saša Đorđević, vlasnik i direktor Bijonda.

Na pitanje kakva kako je zadovoljan dosadašnjom saradnjom i srpskim proizvodima, njegov kosovski partner Gzem Humoli, vlasnik i direktor BioHealth kaže: „

- Maksimalno, za deset. Roba je kvalitetna i po cenama konkurentna.

Đorđević i Humoli, slažu se da je potencijal veliki, procenjuju rast  tražnje za organskom hranom koja u poslednje vreme postaje aktuelna i na ovom tržištu i smatraju da ih, uz ulaganje u marketing i edukaciju krajnjih potrošača očekuju novi poslovi.

Vremenom, veruju biće prostora da razgovaraju i višim oblicima saradnje, možda i o zajedničkoj proizvodnji.

Konačnu primenu usaglašenih sertifikata za mleko i mlečne proizvode  iščekuje  firma Beocapra sa brendom KOZARI, koja je najveći proizvođač 100 odsto kozjih proizvoda na Balkanu.

Imaju sopstvenu mlekaru i sopstvene štale u Kukujevcima kod Šida.

- Posedujemo sertifikate za izvoz u Evropsku uniju, Rusiju, Ameriku. Svi sirevi imaju MP i HORECA pakovanja. Takođe imamo i HALAL sertifikat.  Ali ne možemo da prodajemo robu na Kosovu. Upravo smo čuli od predsednika Privredne komore Srbije da će i to vrlo brzo biti rešeno  kaže - Goran Bera, menadžer prodaje  u ovom preduzeću. 

Marko Čadež, predsednik PKS, razgovarao je sa Nenadom Rikalom, ministrom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Kosova o rešavanju problema veterinarskih sertifikata, kao i drugim važnim pitanjima iz ovoga resora. 

Kompanija Nutriko iz Vranja, proizvođač stočne hrane, ima distributera na Kosovu ali očekuju da prošire prisustvo ovde.

- Mi smo jedini proizvođači stočne hrane južno od Pojata. Ako ovo nije naše tržište, ne znam gde je prirodnije da budemo - kaže Zvonimir Kitanović iz Nutrika.

Branimir Krkljuš iz Agrimaksa prvi put je ove godine sa svojom kompanijom na sajmu u Prištini, sa namerom da zemljoradnicima predstavi kvalitetne hibride i seme i nađe distributere za svoje proizvode.

Direktorka Malina impeksa Olga Josipović, firme iz Valjeva koja se bavi pakovanjem čajeva, začina, praškastih proizvoda, supa, šlagova i pudinga, treću godinu za redom je na sajmu i kaže da je jako zadovoljna organizacijom i svim razgovorima.

- Izašli smo na sajam i nadamo se da ćemo naći ovde distributera. Imamo standard 'ISO 22000' i otvoreni smo za saradnju - kaže Josipović.

Zapažene rezultate nakon prošlogodišnjeg sajma u Prištini ostvarili su: FMP Agromehanika, Hemotehna, Yumis, Spasić-Farm, Vitamin, Aleva, Flory.

Na ovogodišnjem sajmu koji traje od 27. do 30. septembra učestvuje oko 100 srpskih privrednika predstavnika 34 kompanije, članice PKS, koje izlažu na štandu površine 240 metara kvadratnih. 

Predstavnici kompanija sinoć su, na poslovnom druženju koje je organizovala Privredna komora Austrije, razgovarali sa predstavnicima kosovskih kompanija, kao i austrijskih firmi koje posluju na Kosovu.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online