Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.08.2017.
09:47
Vestionline A

Hrvati u šoku: Pa zar i Rumuni bolji od nas

Znamo da zaostajemo za Evropom, pretposlednji smo po standardu, a u poslednje vreme sve smo svesniji zaostajanja za zemljama od kojih smo decenijama bili bolji.

Printscreen/index.hr
 

Nekad bilo, sad se spominjalo, piše hrvatska Slobodna Dalmacija.

Navode kako ih je Rumunija standardom prestigla ove godine, a prošle godine je bila među najbrže rastućim evropskim ekonomijama sa skokom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 odsto. Ekonomisti očekuju da će nastaviti takvim rastom. 

Hrvatska je još 2005. godine bila razvijenija od EU10, grupe 10 evropskih zemalja u kojoj su Bugarska, Rumunija, Poljska, Češka, Slovačka, Litvanija, Letonija, Mađarska, Estonija i Slovenija. Od tih je zemalja, s izuzetkom Slovenije, bila razvijenija decenijama, takva je i ušla u tranziciju. 

Danas je priča drugačija. U odnosu na tu grupu EU10, pretprošle godine je razvijenost Hrvatske bila niža za čak 17 odsto, navode u Hrvatskoj privrednoj komori. 

"Postali smo najnerazvijeniji zahvaljujući krizi, izbegavanju reformi, činjenici da smo u pretkrizno vreme privredni rast finansirali galopiranjem zaduživanja, jednako kao i velike infrastrukturne projekte. Danas računi dolaze na naplatu, a mi ih podmirujemo novim, jeftinijim zaduživanjem", piše list. 

Navode da su krizu nekako pregrmeli, ekonomija je šest godina bila u neprekidnom padu: od 2009. do kraja 2015. Hrvatska je izgubila 11 odsto njegove realne vrednosti. U celom svijetu bila je među sedam zemljama s najdubljom recesijom, u društvu s Grčkom, Libijom, Jemenom, Srednjoafričkom Republikom, Ukrajinom, Ekvatorijalnom Gvinejom i San Marinom. 

Ostale zemlje lakše su se nosile s krizom. Poljska jedina u celoj Evropi nije beležila pad za vreme krize. Slovenija je nešto više zaostajala, no njen nivo razvijenosti, odnosno slovenski BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći od 23.900 evra, pre dve godine je bio manji od evropskog proseka 17 odsto, dok je 19 odsto bio iznad proseka EU10. 

Stepen razvijenosti Hrvatske od 16.200 evra po stanovniku jeste 42 odsto ispod evropskog proseka od 28.900 evra. 

Rast koji Hrvatska ostvaruje poslednje dve godine, od 2,2 odsto, odnosno tri odsto, prespor je i rezultira daljim odmakom od prosečne razvijenosti EU10 i od cele Unije, pa s Bugarskom postaje druga najmanje razvijena članica Unije. 

Istraživanje Doing Business Svetske banke pokazuje da je, uprkos određenom napretku u poslednjih devet godina, Hrvatska u deset područja koje određuju ukupnu lakoću poslovanja bila i ostala slabije rangirana od svih 10 zemalja srednje i istočne Europe, pa tako i od Rumunije i Bugarske. 

"Danas stvari stoje tako da Čehe više ni ne vidimo koliko su odjurili napred, prestigli su i Slovence, a početkom "devedesetih" bili su i predmet šala na račun automobila, tehničkih uređaja, odevnih kombinacija i slično. Danas su se stvari promenile i oni se mogu rugati nama", piše list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online