Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.05.2016.
19:58
Vestionline A

Finasijski stručnjaci: Ako Britanija napusti EU, u Srbiji je spas

Postoji samo jedna zemlja u kojoj investitori mogu pronaći utočište ukoliko Velika Britanija napusti Evropsku uniju - Srbija.

Reuters
Srpske obveznice bi mogle biti pun pogodak ako dođe do Bregzita

Prema analizama “Commerzbank AG” i “Raiffeisen Bank International AG”, Srbija je mnogo zaštićenija od svojih komšijskih zemalja budući da se već sedam godina nalazi u takozvanom limbu, odnosno “ni tamo ni vamo” stanju kada je u pitanju saradnja sa Evropskom unijom, piše ugledni ekonomski časopis “Blumberg”.

Ostale zemlje poput Poljske, Mađarske, Hrvatske i Rumunije mogle bi da izgube milijarde evra u evropskim fonodvima budući da evro obveznice poslednjih meseci nadmašuju nacionalne iz straha da bi Britanci u junu mogli da napuste Uniju.

Obe banke stoga savetuju klijente da kupuju srpske obveznice koje su beneficirane vladinim planom da reformiše ekonomiju i stvori uslove za povećanje kreditnog rejtinga.

Čak iako Britanci 28. juna izglasaju ostanak u EU, srpski dug (obveznice) nastaviće da bude primamljiv investitorima budući da se ponovno izabrana vlada obavezala da pogura priključenje EU do 2020.

- Imaju manje da izgube - rekao je Sajmon Kijano Evans iz londonskog sedišta “Commerzbank” koji preporučuje kupovinu srpskih obveznica do 2021. umesto prodavanja sličnih poljskih.

Srbija trguje na većoj širini od većine centralnih i istočnoevropskih zemalja i omogućava investitorima veću zaštitu kredita na koji će manje uticati odlazak britanskih obveznika iz EU - dodaje.

Srbija će biti manje izložena posledicama "Bregzita"

Tanjug
Vučićeva obećanja zadržavju ostanak na kreditnom kursu

"Raiffeisen Bank International AG" ipak navodi da Srbija nije potpuno imuna na izlazak Britanije iz EU.

Njihova preporuka da se kupuju srpske obveznice na tri meseca vezana je više za ishod izbora nego relativno malu izloženost od posledica Bregzita, smatra Gintarasu Šlizhius, strateg u bečkoj banci.

Premijer Aleksandar Vučić obećao je će nastaviti da oslobađa javni bilans od tereta više od 500 gubitničkih državnih preduzeća i da će smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, što su uslovi za zadržavanje 1,2 milijarde dolara kreditne linije dogovorene sa Međunarodnim monetarnim fondom koji je pomogao da se podupre tržište finansija.

- Što se tiče direktnih posledica Bregzita, Srbija će biti manje izložena. Ali, integracija u EU je od fundamentalnog značaja za sve istočne evropske zemlje, pa glas za izlazak iz Britanije ne bi bio dobar ni za Srbiju, rekao je Šlizhius.

Poboljšanje kreditnog rejtinga izvesno

Vesti
Rast kreditnog rejtinga signal za investitore

Izgledi za popravljanje kreditnog rejtinga skočili su nakon što je američka bonitetna agencija "Mudis" poboljšala izveštaj u martu, navodeći napredak u pristupanju EU i poboljšanje fiskalne politike.

Budžetski deficit će verovatno porasti na 3,1 odsto privredne proizvodnje u 2016. u odnosu na 6,6 odsto, koliko je bio pre dve godine, prema procenama Evropske komisije. Bruto domaći proizvod na godišnjem nivou porastao je za 3,5 odsto u tri meseca zaključno sa martom, najbrži rast u 10 kvartala, prema izvorima Zavoda za statistiku u Beogradu.

Međunarodna agencija za rejting "Fič", koja već ima pozitivan stav o Srbiji, najavila je da će ponovo da razmotri svoj B+ rejting 17. juna. "Fič" je u decembru popravio izgled za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije sa "stabilnog" na "pozitivan" za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti i potvrdio je kreditni rejting Srbije na nivou "B+".

Za “Commerzbank”, Srbija ima manje da izgubi u slučaju Bregzita od suseda u EU, zato što njene bankarske doznake iz inostranstva češće dolaze iz zemalja kao što su Austrija i Nemačka, nego Britanija.

- Prema našem mišljenju, Srbija je na pravom putu kada su u pitanju brojna pitanja sa kojima treba da izađe na kraj i samim tim, njeno širenje u odnosu na kolege iz centralne i istočne Evrope izgleda relativno atraktivno. Mi vidimo potencijal podizanja rejtinga – rekao je Kijano Evans.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online