Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.07.2017.
16:56
Vestionline A

Čadež: Dogovoreni novi poslovni susreti slovenačkih i srpskih privrednika

Srpske i slovenačke kompanije narednih meseci očekuje niz susreta na sajmovima i poslovnim skupovima u obe zemlje, a privredne komore Srbije i Slovenije dosta dogovorenog zajedničkog posla na podršci kompanijama i rešavanju pitanja bitnih za unapređenje poslovanja, bilateralne i regionalne saradnje, izjavio je danas u Ljubljani Marko Čadež, predsednik PKS.

Tanjug
Marko Čadež

Prvi čovek Privredne komore Srbije tokom jednodnevnog boravka u Ljubljani, osim susreta sa slovenačkim kolegom Boštjanom Gorjupom, novim predsednikom Gospodarske zbornice Slovenije i Hribarom Miličem, generalnim direktorom GZS,  ima i niz sastanaka sa ovdašnjim preduzećima koje posluju na slovenačkom tržištu i slovenačkim koje već rade ili nameravaju da investiraju u Srbiji.

Čadež je posetio Comtrade koji u Ljubljani i Mariboru ima oko hiljadu zaposlenih i razgovara sa kompanijama kao što su Nectar u čijem sastavu od 2011. uspešno posluje Fructal, MK grupa koja poslednjih godina širi svoje poslovanje u Sloveniji, JUB, Petrol, Gorenje Surovina i Interenergo, o konkretnim temama, recimo ekološkim taksama, naknadi za vodu ili prometu otpada.

- Gotovo 30 kompanija iz  Srbije već se  prijavilo  i organizovano će u septembru  nastupiti na  Međunarodnom  sajmu trgovine - MOS  u Celju, a krajem avgusta srpske firme  iz agrobiznisa,  trebalo bi da  učestvuju na Međunarodnom sajmu poljoprivrede i hrane AGRA u Gornjoj Radgoni  u Sloveniji u okviru  koga će biti održana i poslovna konferencija o saradnji zemalja centralne i istočne Evrope sa Kinom - najavljuje Čadež.

Članice Privredne komore Srbije – preduzeća iz građevinske, metalske, drvopređavičke, elektro industrije, proizvodnje plastike, poljoprivrede i prehrambenog sektora, informacionih tehnologija i turizma, po rečima Čadeža, imaće priliku za poslovne razgovore sa oko 200 kompanija iz regiona  i Evropske unije, učesnica skupa SEEMEET  koji se  krajem oktobra održava u Mariboru.  Biznis forum i susreti privrednika biće organizovani i u okviru redovnih sastanaka vlada dve zemlje.

Teme razgovora predsednika Čadeža sa rukovodstvom slovenačke privredne komore su i zajedničke regionalne inicijative u sklopu Komorskog investicionog foruma,  digitalizacija  i razvoj digitalnih servisa u čemu Slovenija prednjači u regionu, kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda, transfer slovenačkih iskustava u oblasti zaštite životne sredine i  razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Povezivanju  naših privreda i sklapanju novih poslovnih aranžmana, po rečima Čadeža, doprineće i aktivnosti Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji i nedavno  osnovano Srpsko-slovenačko poslovno društvo koje trenutno okuplja 25 kompanija  iz Srbije prisutnih na tržištu Slovenije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online