Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.06.2017.
21:10
Vestionline A

Kristof Lajtl: Ponosni smo što smo pomogli PKS

Privredna komora Srbije (PKS) je odličan primer uspešne modernizacije komorskog sistema i zahvaljujući velikom poslu koji su predsednik Marko Čadež i njegov tim uradili u protekle dve godine srpska komora je postala uspešna i uticajna poslovna organizacija, a srpski privrednici dobili su podršku i usluge kakve imaju i njihove kolege u razvijenijim ekonomijama, izjavio je danas predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl nakon sastanka sa prvim čovekom PKS.

Tanjug
Marko Čadež

Lajtl je podsetio na uspešne aktivnosti PKS na zakonodavnom planu koje su rezultirale usvojenim inicijativama privrednika, digitalizaciju komorskih servisa, rad na uvođenju dualnog obrazovanja koje mladima otvara poslovne šanse, i podršku izvozu i promociji srpskih kompanija i proizvoda u svetu. To, kako je ocenio, otvara odlične perspektive za srpsku privredu.

- Znamo da ljudi u Srbiji to sami moraju da obave i ponosni smo što oni to dobro rade. Ponosni smo  i što smo našim iskustvom mogli da pomognemo i pratimo PKS jedan deo puta - ocenio je Lajtl.

Na pitanje šta PKS, po uzoru na Privrednu komoru Austrije, može da  učini kako bi  Srbiju učinila izvozno orijentisanom, srpsku privredu još bolje umrežila sa međunarodnom poslovnom zajednicom i još bolje pozicionirala na inostranom tržištu,  Lajtl je konstatovao da je PKS na dobrom putu.

- Privredna komora Srbije aktivna je u Evropi, prisutna u Šangaju, Dubaiju, u mnogim drugim tačkama sveta. Preduzeti toliko koraka u tako kratkom roku veliki je uspeh. Austrijanci su taj posao počeli posle Drugog svetskog rata, a danas naša spoljnotrgovinska mreža ima 110 tačaka u svetu.  Uvereni smo da će Srbija to uspeti da uradi mnogo brže od Austrije i da će u tome biti  uspešna - izjavio je Lajtl.

Odgovarajući na pitanje o budućoj saradnji privrednih komora Austrije i Srbije,  kako će austrijska komora  pomoći PKS da bude još snažnija i uticajna Lajtl je rekao da je PKS već danas veoma važna i na kursu je modernizacije internacionalizacije, novih tehnologija, unapređenja  obrazovanja i kvalifikacija mladih ljudi.

Dalje korake u reformi i modernizaciji, po Lajtlu, PKS mora sama da definiše, a Austrijska komora će rado preneti iskustvo u oblasti obrazovanja, osnivanja firmi, digitalizaciji i internacionalizaciji, istakao je Lajtl i dodao da ta asocijacija privrede može mnogo da nauči od Srbije.

Predsednik PKS Marko Čadež zahvalio je predsedniku Privredne komore Austrije na podršci koju austrijska komora od samog početka pruža reorganizaciji komorskog sistema Srbije: od uspostavljanja novog zakonodavnog okvira, preko interne reorganizacije, do jačanja kapaciteta naše komore da postane istinska podrška i servis privrede.

- Danas smo razgovarali o budućim aktivnostima, potrebi da se još bolje povežemo kao komore, da našu saradnju dodatno institucionalizujemo osnivanjem zajedničkog poslovnog saveta. U Austriji postoji oko 20.000 preduzeća, čiji su vlasnici državljani Srbije. Cilj nam je da podržimo njihove projekte u Austriji i Srbiji, da PKS i komora Austrije pomognu u realizaciji zajedničkih projekata. Razgovarali smo i o aktivnostima u narednom periodu, o definisanju i kreiranju novih usluga za privredu, posebno u oblasti digitalizacije, dualnog obrazovanja i regionalne saradnje - rekao je Čadež.

Podsetio je da je Komorski investicioni forum (KIF), koji okuplja šest komora Zapadnog Balkana i komore Slovenije i Hrvatske, formiran pre dve godine upravo u Beču i najavio osnivanje sekretarijata KIF-a u Trstu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online