Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 14.06.2017.
17:53
sputniknews.com, Vestionline A

Srbija ostaje gasno slepo crevo?

Kako će se Srbija snabdevati prirodnim gasom kada kroz Ukrajinu prestane tranzit ruskog gasa 2019. godine i kada u Evropi budu izgrađeni gasovodi koji su planirani?

EPA/Koca Sulejmanovic
Gasovod "Južni tok" - velika obećanja i iznererene nade

Nijedan gasovod neće prolaziti kroz Srbiju?

Kako sada stvari stoje, nijedan gasovod čija je izgradnja planirana neće prolaziti kroz Srbiju. Postavlja se pitanje da li je to što su Bugarska i Rumunija članice Evropske unije ključni razlog što će gasovodi od Turske, preko Grčke ići i preko tih zemalja do Mađarske, a ne kroz našu zemlju, piše "Sputnjik".

Energetičar Miodrag Zdravković kaže da ovo verovatno nije objašnjenje prolaska budućih gasovoda kroz zemlje našeg komšiluka. Geopolitika utiče na ovakve planove, ali utiču i geografija i drugi faktori. To se najbolje vidi na primeru "Južnog toka", objašnjava Zdravković.

- "Južni tok" nije trebalo da nastane kao ugovorna obaveza između Rusije i balkanskih država, Bugarske, Srbije i Mađarske, nego kao ugovorna obaveza Evropske unije i Rusije. Međutim, akvatorijum Crnog mora je isuviše veliki. Taj gasovod je trebalo da bude dugačak preko 1.200 kilometara. Crno more je duboko skoro dve hiljade metara, to su nezamislivi troškovi. Izgradnja se isplati samo ako se gas prodaje na duže vreme velikim potrošačima, to su zemlje u centralnoj i južnoj Evropi ili zapadnoj - kaže Zdravković.

"Srbija će ostati kratkih rukava"

On podseća da je u ovom trenutku najizvesnija izgradnja Turskog, a zatim "Severnog toka 2" koji će dovesti gas u Evropu. 

- "Južni tok" bi bio jako skup, on je triput duži nego "Severni tok 2". Da bi taj projekat bio isplativ, mora da dođe do velikih potrošača. Bugarska, Srbija i Mađarska su mali potrošači, ove tri balkanske zemlje bi imale pre svega značaj zbog bezbednog tranzita. Taj gasovod bi bio značajniji ovim državama zbog tranzitnih taksi, ali iz ugla onog ko treba da uloži novac da napravi gasovod, iz ugla prodavca, to jest Ruske Federacije, mi smo beznačajni. Bojim se da ćemo ostati kratkih rukava - kaže Zdravković.

Upitan šta je onda alternativa za našu zemlju, ako zaista nijedan krak bilo kog gasovoda ne prođe preko Srbije posle 2019. godine, Zdravković kaže da za nas ipak nije sve izgubljeno.

- Srbija treba pre svega da proširi kapacitet skladišta u Banatskom Dvoru i da gas kupuje unapred. Čak i da ga skladišti negde u Evropi, to košta, sloboda košta, ali bezbednost nema cenu - zaključuje Zdravković, prenosi "Sputnjik".

POVEZANE VESTI

Sreda 14.06.2017. 20:31
Pa da su Rusi pristali da naprave ono skladište tamo negde u Bosni što im je razum Tadića predlagao,Srbija bi bila obezbedjena.Pa zar vi ne vidite;gde god se pojavimo mi zabrljamo.I ko nas još drži za ozbiljnog pregovarača
Sreda 14.06.2017. 20:33
To je trebalo biti(skladište gasa)u napuštenim tuzlanskim rudnicima na zahtev našeg predsednika tada Tadića.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online