Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.06.2017.
15:33
Vestionline A

"Da Šumadja bude kao Toskana i Bordo"

"Udruženje vinara Šumadije ove godine organizuje 4. Festival šumadijskih vina na prostoru Kraljevske vinarije Topola, koji će biti održan 10. juna u Topoli, radi unapređenja prepoznatljivosti tog regiona Srbije kao značajne destinacije na vinskoj mapi Evrope", najavio je Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

PKS
Srpskim vinogradarima potrebna podrška PKS i resornih ministarstava

Prema rečima Aleksandrovića, Udruženje vinara Šumadije okuplja vinare koji se bave proizvodnjom grožđa sa zaštićenim geografskim poreklom.

- Povezuje nas želja da od Šumadije napravmo regiju kao što su to uradili Italijani sa Toskanom, ili Francuzi sa Bordoom. U tome nam je veoma važna, osim podrške ljubitelja vina, podrška Privredne komore Srbije i resornih ministarstava - ukazao je Aleksandrović.

Na festivalu će biti predstavljeno i novo vino "Šumadijska ružica", zajednički proizvod šumadijskih vinara, od sorte grožđa "prokupac", u najvećem procentu i nešto manje zastupljenih sorti "merlo" i "kaberne fran". Svaka vinarija koja bude poštovala standarde za proizvodnju ovog vina moći će da ga plasira pod svojim imenom, objasnio je Aleksandrović.
 
O značaju vinogradarstva i vinarstva govori podatak da u Srbiji oko 80.000 gazdinstava proizvodi grožđe, a u Vinarski registar upisano je oko 300 proizvođača vina, ukazao je Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije Privredne komore Srbije.
 
Lutovac je istakao sistemsku podršku Privredne komore Srbije i aktivnosti na unapređenju domaćeg vinogradarstva i vinarstva, kako kroz stvaranje podsticajnog regulatornog okvira, tako i kroz podizanje kapaciteta i konkurentnosti naših proizvođača. Kako je naglasio, PKS je aktivno učestvovala u kreiranju novog  Zakona o  vinima, koji  bi trebalo da bude usvojen ove godine.

Osim podrške na planu regulative, ustanovljeno je priznanje "Ljubičasta plaketa" koje je, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, ove godine dodeljeno prvi put domaćim proizvođačima vrhunskih vina sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom. Na ovaj način afirmišu se najbolje vinarije, koje su se prilagodile zahtevnom sistemu kvaliteta i standardima proizvoda sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom.
 
Privredna komora Srbije podržala je i nastup naših proizvođača u najvećem Svetskom muzeju vina u Bordou -  srpska vina u muzeju predstavljaju devet vinarija iz Šumadije. Lutovac je ukazao i na nisku potrošnju vina u Srbiji – oko 10 litara po glavi stanovnika godišnje. 

Učesnici

Na festivalu, koji će biti otvoren u Vinogradarevoj kući na Oplencu, ove godine učestvuje 16 šumadijskih vinarija: "Aleksandrović", "Radovanović", "Despotika", "Tarpoš",  "Katanić", "Veličković", "Ambelos", "Stari Hrast", "Rogan", "Art vine", "Kraljevska vinarija",  "Pavlović",  "SS-Mar", "Delena",  "Arsenijević" i "Madžić". U okviru festivala biće otvorena i izložba "Umetnost i vino", čiji je autor Nebojša Savović Nes.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online