Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.04.2017.
17:03
Vestionline, Tanjug A

Čadež o dualnom obrazovanju: Od sledeće godine oko 20 novih obrazovnih profila

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je u Čačku da uvođenje dualnog obrazovanja, na čemu radi PKS, napreduje i za sledeću školsku godinu najavio ukupno dvadesetak novih obrazovnih profila.

Tanjug
Cilj je adekvatno stručno obrazovanje: Marko Čadež

Od sledeće školske godine u ovom gradu biće uvedeno tekstilno odeljenje, a širom Srbije startuju novi profili - od špeditera, ugostitelja, službenika u bankarstvu i osiguranju, trgovaca u maloprodaji...

- Polako se razvija uvođenje dualnog obrazovanja, od pilot projekta do sistemskog rešenja” - naveo je on u Čačku gde je obišao jednu domaću tekstilnu komapniju.

Čadež kaže da sledi i usvajanje novog zakona o tome uz podršku partnera iz Austrije i Nemačke, kao i da na njemu već radi Ministarstvo prosvete.

- Cilj je da deca dobiju adekvatno stručno obrazovanje i veštine, a zaista mogu da ga dobiju u kompanijama - naglasio je predsednik PKS.

Prvi centar kompetencije jedinstvenog komorskog sistema Srbije u regionalnim privrednim komorama, biće otvoren u Čačku i to za žensko preduzetništvo, najavio je Čadež, predsednik PKS prilikom posete tom gradu.

Centri kompetencije biraju se na osnovu analize privrednog potencijala, kapaciteta pojedinačnih komora i potreba privrede, a Čačak je poznat po kompanijama koje uspešno vode žene preduzetnice. “Ostao je još formalni deo, odluku treba da potvrdi Upravni odbor i to se očekuje narednih nedelja”, rekao je Čadež novinarima posle sastanaka sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem.

- Ovo je još jedan korak u decentralizaciji usluga Privredne komore Srbije, spuštanjem na regionalni nivo, u mesta najbliža poslovanju privrednika - istakao je Čadež i dodao da centar kompetencije za žensko preduzetništvo u Čačku znači da će se poslovi iz ove oblasti obavljati iz tog grada za čitavu Srbiju.

Marko Čadež, predsednik PKS najavio je, tokom posete modnoj kući “P….S…. Fashion”, da će u Čačku, uz podršku Komore, od sledeće školske godine biti formirano tekstilno odeljenje, u okviru uvođenja dualnog obrazovanja, kako bi se nadoknadio manjak kvalitetnih radnika u toj branši.

Čačanska modna kuća “P….S…. Fashion”, po rečima Čadeža, jedan je od lidera domaće tekstilne industrije, konkurentna na domaćem i tržištu regiona, ali se suočava sa problemom radne snage. Kompaniji, koja ima više od 470 zaposlenih, nedostaje oko 150 radnika, kako bi proširila proizvodnju.

Predsednik PKS je ukazao da je siva ekonomija veliki problem za privrednike u tekstilnoj industriji koji uredno izmiruju obaveze prema državi, a suočeni su sa nelojalnom konkurencijom. PKS u radnoj grupi sa Ministarstvom finansija i carinom aktivno radi na donošenju konkretnih mera na suzbijanju sive ekonomije, naglasio je Čadež.

Vlasnik i izvršni direktor “P….S…. Fashion” Predrag Pantović je rekao da bi država kroz smanjenje opterećenja na plate zapravo proizvođačima u ovoj delatnosti otvorila prostor i za povećanje niskih zarada zaposlenih. “Izborili smo se za tekstilno odeljenje zajedno sa PKS i gradonačelnikom. Nije svrha da stvorimo samo šivače i proizvodne radnike, već da mladi koji sebe vide u dizajnu i modi steknu osnovnu veštinu kroz šivenje”, dodao je on.

Na podršku Privredne komore  Srbije u povezivanju nauke i privrede, obezbeđivanju sredstava za  razvoj  novih inovativnih  proizvoda i otvaranju  vrata stranih tržišta mogu da računaju  i tehnološke kompanije  kao što su "Alfaco inženjering“  koji se  bavi  projektovanjem,  izvođenjem i održavanjem termotehničkih instalacija, kao i start up Plazmatex koji je već razvio oko 500 različitih proizvoda, od najmanjih tehnoloških uređaja do kompletnih mašina i sistema.

Tanjug
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obišao je kompaniju "Plazmateh"

Čadež je posle posete kompaniji "Alfaco inženjering“ rekao da ta kompanija posle prvih koraka u ugradnji sistema za klimatizaciju i grejanje, razvija i sopstvene proizvode i radi za najveće svetske marke poput Volvoa, Mana, Rols Rojsa i drugih. Istakao je da će PKS povezati tu firmu sa  kompanijama kojima su takvi proizvodi potrebni, industrijama i fabrikama i ukazao na značaj jačanja kvaliteta radne snage kroz sistemsko obrazovanje u kompanijama.

Nakon posete Plazmatexu, predsednik PKS je ukazao da je ta inovativna kompanija najbolji primer saradnje nauke i privrede, u okviru Naučno tehnološkog parka u Čačku.

- Ova firma je napravila uspešan proizvod, sopstvenim istraživanjima, razvojem  proizvodnje, ulaganjem u ideju i inovativnost, što se retko sreće i u najrazvijenijim ekonomijama. Zato smo i došli ovde, da pomognemo ovakvoj firmi ogromnog  potencijala - naveo je Čadež. Uz podršku PKS kompaniji će biti otvorena vrata i na drugim tržištima.

Plazmatexove upravljačke jedinice, mašine i sisteme automatskog upravljanja koriste  kompanije iz hemijske, drvne, energetske, prehrambene i industrije građevinskog materijala.
Čadež je prilikom posete Čačku,  razgovarao i sa predstavnicima Foruma privrednika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online