Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.03.2017.
18:34
Vestionline A

Hrvati masovno beže u Srbiju

Sve više hrvatskih televizijskih produkcija seli se u Srbiju, piše zagrebački Jutarnji list, a razlog je novac i jeftina srpska radna snaga.

pixabay.com
Hrvatske produkcije dolaze u Srbiju zbog jeftine radne snage

Jutarnji list je pod naslovom "Selidba na istok: Kako je jeftina srpska radna snaga ispraznila TV studije u Hrvatskoj", istakao da je televizijska kuća RTL samo od početka ove godine preselila produkciju čak tri svoja velika zabavna šou-programa u Beograd.

Kako navode, od njih je jedan regionalnog karaktera i emitovaće se u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ali su druga dva rađena isključivo za hrvatsko tržište, navodi se u tekstu.

- Evidentno se, dakle, sve više domaće televizijske produkcije, posebno kad je reč o skupim zabavnim projektima, sele preko granice. A razlog je - u novcu - piše list.

Jutarnji dodaje da dobro upućeni producenti i dobri poznavaoci televizijskih prilika procenjuju da je bar za 20-30 posto jeftinije snimiti šou u Beogradu nego u Zagrebu.

Neki kao razlog seobe navode to da Hrvatskoj hronično nedostaju studijski kapaciteti, jer "Jadran film" iz godine u godinu sve više propada, dok su druge lokacije, poput hala na Zagrebačkom velesajmu koje koristi Nova TV, improvizovani televizijski studiji, u kojima uslovi i nisu baš najidealniji, navodi se dalje.

Promovišu potrebu izgradnje filmskih studija u Hrvatskoj, u koju, kako se ukazuje, "dolazi sve više velikih stranih filmskih produkcija koje obožavaju naše eksterijere, ali interijere moraju odraditi u Češkoj, Mađarskoj ili sve više Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji, gde je unazad deset godina nikao Pinkov filmski grad, jedan od najmodernijih studijskih kompleksa u Evropi" .

Ali, ne treba zaboraviti ni na cenu rada, najam prostora i tehnike, primećuje se u tekstu.

- Jedna epizoda nekog jačeg zabavnog šou programa komercijalne televizije košta između 80 i 100.000 evra. Kada preselite snimanje emisije u Srbiju, imate sigurnu uštedu od bar jedne epizode, a ako nastavite emisiju kroz sezone, recimo tri, ušteda se kreće od 240 do 300.000 evra, što nikako nije zanemarljivo - kaže neimenovani sagovornik Jutarnjeg.

Jedna od važnih ušteda je sigurno i cena rada, konstatuje se u tekstu i kao primer navodi to da u Hrvatskoj jedan statista za aplaudiranje u publici za celodnevno snimanje zaradi oko 125 kuna (oko 2.100 dinara), a u Srbiji taj honorar iznosi 900 dinara, što je oko 54 kune.

U Srbiji je jeftiniji i najam televizijske tehnike. Filmska profesionalna kamera na kraći period košta od osam do 10.000 kuna po danu (oko 167.000 dinara), dok je u Srbiji cena oko 6.000 kuna (100.000 dinara).

Veliki deo teksta Jutarnji je posvetio i opisu kapaciteta i mogućnostima studijskog prostora srpske kompanije Pink internešenel grup u Šimanovcima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online